vrijdag 28 maart 2014

tandemlezen met de buren en koffiestop !


Deze week hielden we weer samen met de leerlingen van de buren tandemlezen. Hierbij leest elke leerling om de beurt hardop een bladzijde en helpen we zo elkaar. Dit doen we met de vierde klas een viertal keer. 

Het was dinsdag onze beurt om te helpen met de koffiestop ten voordele van broederlijk delen en de mobile school in de ontwikkelingslanden waar wij als school ook voor sparen.
In wiskunde leerden we over ton,de schaal, breuken,...Ook het rekenen met  kommagetallen werden wat opgefrist.
Ons taalthema 'Jong geleerd is oud gedaan' leert ons teksten beter begrijpen, verbanden herkennen (signaalwoorden)en rekening houden met inleiding, midden,slot, ook als we zelf een verhaal of brief schrijven..We maken ook kennis met nieuwe spreekwoorden.

Ondertussen zijn we ook gretig onze uitgeblazen eitjes aan het schilderen en volgende week worden het kuikentjes, of ventjes, of ....
koffiestopgroeten,
juf Els
 





vrijdag 21 maart 2014

Onze provincie en ons land

Als afsluit van ons thema 'Welkom in mijn provincie' werd in groepjes gewerkt aan een presentatie voor de klas . Elk groepje koos een verschillend thema zoals; eten en drinken, bekende Belgen, sport,attracties,boeken,...Er werd een affiche gemaakt en de verschillende groepjes stelden hun thema aan de klas voor.


In de muzische les werkten we rond inproviseren; eerst van gebaren, dan van uitbeelden en op het laatste met een kort toneeltje in groepjes. We maakten ook jabbertalk en een nonsensgedicht.


In de godsdienstles werken we rond het thema; natuur en mens, gave en opgave. We maakten kennis met enkele scheppingsverhalen (zelfs één van de Chibcha-indianen)en zien in dat de natuur een gave is (wat we gekregen hebben), maar ook een opgave om er vanalles mee te doen en er zorg voor te dragen.
 
Belgische groeten,
juf ElsI





donderdag 13 maart 2014

Zwemmarathon en eetfestijn .

Na de krokusvakantie hadden we er 2 'tieners' bij; Vic en Mathijs. We zongen, ze kregen de kroon op, trokken een verjaardagskaart en we werden met z'n allen getracteerd. Mmm...
In wiskunde leerden we over oppervlakte, schaduwen en deelbaarheid door 2,4,5,10 en 100. Ook cijferden we wat. (vermenigvuldigen met 2 cijfers)
In de taallessen leerden we woordpakket 15 schrijven, hadden het over signaalwoorden en leerden het verschil tussen een samenstelling en een afleiding. 

We verkenden verder ons land en kennen nu al de 10 provincies en hun hoofdsteden.We leren met de atlas werken en bereiden in groepjes iets voor om ons land voor te stellen.



Ondanks het mooi lenteweertje hadden we deze week toch jammergenoeg te maken met enkele zieke leerlingen. Veel beterschap gewenst !


Morgen is er zwemmarathon.Younes, Flor, Mathijs en Amélie zullen van de partij zijn en onze klas vertegenwoordigen !De juf komt supporteren, hoor !
Aan al de ouders die de school steunen door zondag naar het eetfestijn te komen, een welgemeende dankjewel !

zwem-en eetgroeten,
juf Els