donderdag 26 november 2020

voorleesweek

Aangezien het deze week de nationale voorleesweek is, wordt er elk laatste kwartiertje van de dag voorgelezen uit 'Matilda',het boek van Roald Dahl. De leerlingen luisteren geboeid naar de rare uitspattingen van Matilda's directeur (het schoolhoofd).
Op vrijdag lezen de leerlingen per twee hardop uit de  BIB-Box boekjes, aangepast aan het niveau van de leerlingen.
Als afsluit van het thema 'Machtig Krachtig' werd een kwartetspel gespeeld. Nu zijn we gestart met het thema 'leren leren' , dat  nu heel goed past met de proefwerken in het vooruitzicht. Ook het herhalingenschema helpt ons om de leerstof in stukjes te oefenen.
Het nieuwe taalthema heet 'Feest'. We werden door niemand minder dan de Sint en de kerstman uitgedaagd om een klasfeest te organiseren. Dat zien de vierdeklassers wel zitten !
Volgende week komt de Sint op bezoek in onze school en ondertussen zijn we zelf een Sint of Piet aan het knutselen. We oefenden ook al wat de pepernoten Samba !
In de wiskundelessen leerden we enkele nieuwe meetkundige figuren ; het parallellogram en het  trapezium en onderzochten hun eigenschappen.We leerden ook geldwaarden en oefenden de digitale klok. Blok 4 is af. Nu rest ons nog de herhaling en de toets.
In de taallessen leerden we ook in een woordenboek opzoeken en alfabetisch rangschikken. Ook heel wat tijd werd er in de spelling van de werkwoorden gestopt , want dat is wel nog nodig...
Je ziet, er werd weer flink gewerkt in de vierde klas. Volgende week werken we nog wat leerstof af en herhalen sommige dingen.
voorleesgroeten,
juf Els


 

donderdag 19 november 2020

leren over elektriciteit !

In de (lange)herfstvakantie was Maxim jarig. Daarom vierden we dit pas maandag in de klas met iets lekkers, de kroon, zingen,...Hij gooide met de dobbesteen en kreeg...een medaille !
De tweede jarige deze week was Alessandro . Naast het trekken van een kaart mocht hij ook met de dobbelsteen gooien en zo konden we allen naar zijn keuzelied (Believe) luisteren.Tof !
We werkten het thema taal (nieuws) af en hielden nog een interview als echte reporters. We maakten ook de toetsen en leerden weer bij over werkwoorden.
Op vrijdag werken we nu na het vrij kwartier tot de middag zelfstandig taakjes af via classrroom. Hopelijk is het niet nodig , maar dit trainen in coronatijden kan goed van pas komen...
We werkten volop verder aan ons thema 'Machtig Krachtig' en leerden hoe een elektrische stroomkring werkt. We onderzochten batterijtjes en kennen nu het verschil tussen een platte batterij, een knoopbatterij en een ronde batterij.
We leerden goed omgaan met batterijen en stonden even stil bij de nadelen voor mens en natuur.
In de wiskundelessen leerden we over de verhoudingstabel en oefenden de bewerkingen tot 10 000.We maakten ook kennis met gelijkwaardige breuken.
Vanuit de gang boven kunnen we goed de bouwwerken die gestart zijn aan de eetzaal volgen. Leuk om telkens de nieuwsgierige blikken te zien. 
elektrische groeten,
juf Els