vrijdag 30 januari 2015

Techniekthema wero : Machtig Krachtig

In de wiskundeles zijn we gestart met de kommagetallen. Deze week was het vooral de getallenkennis er rond.Tijdens de taallessen hadden we het over 'ruzie' in verhalen,teksten,gedichten(vooral donderdag , want dan was het gedichtendag),...Met thema 6 'Ruzie of ambras' zijn we ook begonnen in ons B-boek ! 
Het technothema 'Machtig Krachtig' vinden de meesten erg boeiend. We leerden al het verschil tussen speelgoed dat werkt op spierkracht, of elektrische energie (batterijen of netstroom). We kennen nu de 5 energiebronnen en hoe die elektrische energie bij ons terechtkomt.We ontdekten dat er veel soorten batterijen zijn en testten de batterijen ook met een batterijtester.



We timmerden ook in de techniekles een houten kist in elkaar.Gelukkig krijgen we daarbij telkens goed de hulp van meester.


We werkten ook onze tekeningen af( titel:ouderen vertellen, jongeren dromen) voor de tekenwedstrijd van de Vlaamse Olympiade Vereniging , met als doel de diversiteit tussen jong en oud bevorderen. Onze grootoudernamiddag vorige week was een ideale gelegenheid om daar eens aan deel te nemen....Wie weet ...De leerlingen deden in elk geval hun best om op papier hun belevenissen van die dag weer te geven.
techniekgroeten,
juf Els






vrijdag 23 januari 2015

Opa's en oma's op bezoek

Maandagmiddag zaten we te popelen van ongeduld omdat de grootouders in onze klas werden verwacht. Met zo'n 60-tal erbij zat de klas propvol en konden we stipt beginnen . De leerlingen kregen wat wiskunde (tangram),taal (slaapgedichtjes)en een stukje wero (speelgoed door de jaren heen)Af en toe kregen ze daarbij  hulp van de grootouders( bij het verbeteren) of om te weten of bepaald speelgoed vroeger al bestond of niet. 


Enkele leerlingen brachten ook wat gedichtjes en dan was er tijd voor een kopje koffie en gebak. Dankjewel aan de helpers en  alle hulpbakkers !
Zowel voor de kinderen, de juf , als de grootouders was het een boeiende namiddag waarbij er kennisgemaakt wordt met ons onderwijs nu (zoals digitaal bord) en ook van mekaar geleerd kan worden.  

 Deze week leerden we ook cijferen met 2 cijfers en volgende week starten...de kommagetallen !!(niet ziek zijn hé !)

grootoudergroeten,




juf Els




vrijdag 16 januari 2015

Iedereen hoort erbij !


In de wiskundelessen leerden we over positieve en negatieve getallen. Het hoofdrekenen en cijferen  werden weer opgefrist en bij de tafeltraining proberen we nu de 60 tafels in 4 minuten te klaren. Bij kloklezen maakten we kennis met de Romeinse cijfers.

Ook in de taallessen zaten we niet stil. We maakten kennis met enkele uitdrukkingen (figuurlijk taalgebruik dus) , zelfstandige naamwoorden , eigennamen, meervouden en verkleinwoordjes.

In de muzische les voerden we een gedichtje naar keuze op en er zaten toffe exemplaren tussen.We probeerden ook een verhaaltje om te zetten in sms-taal.



In de werolessen liep ons thema 'Iedereen hoort erbij !' ten einde. Als afsluiter komen de op's en oma's maandag op bezoek en zetten we de klas al klaar zodat iedereen een plaatsje heeft om te zitten . De leerlingen( en hun juf) kijken er alvast naar uit !

positieve groeten,
juf Els


donderdag 8 januari 2015

graadmeter van goed en kwaad

Bij de start van het nieuwe kalenderjaar hadden we twee jarigen in de klas. Fien (verjaardag nog in december) en de juf zelf op donderdag 8 januari. Dat vierden we weer gepast met kroon en een traktaatje. 
In de werolessen hebben we het over het thema: Iedereen hoort erbij. We leerden in een korte quiz dat we in groep meer kunnen dan alleen (teamwork) We hadden het over de soms 'vergeten' groepen in de maatschappij; de bejaarden, de mensen met een beperking,... .We ontdekten dat ook zij nog veel dingen wel kunnen ! Zo postten we ook een uitnodiging naar de grootouders, zodat ze ook eens bij ons in de klas op bezoek kunnen komen.
We tekenden ook zelf een blow-up (muzische les) en in de godsdienstles knutselden we een graadmeter van goed en kwaad


, waarbij de parel wel eens op en neer danst en waarbij we ook in team best samen werkten om tot een goed resultaat te komen.
Ook in de andere lessen werkten we hard. In wiskunde leerden we over de tijd (van ... tot en met...,tussen)over inkoopprijs, verkoopprijs, winst of verlies, over eenheidsprijs en totale prijs...
In de taallessen leerden we over de verschillende soorten teksten; reclame, een infomatieve tekst, gedicht,verhaal ,... en hun bedoeling.We leerden ook over zelfstandige naamwoorden en eigennamen
BLOW-UPgroeten,
juf Els