vrijdag 27 november 2015

dappere lopers en voorleesweek

De 8 ingeschreven lopers (7 en de juf) waren zaterdagnamiddag ,ondanks het bar slechte weer , paraat  om de Sportobellocross te lopen en lieten zich niet afschrikken door wat regen, wind en...modder !Ze zetten allemaal hun beste beentje voor !Chapeau !
Het was een poosje geleden dat er nog een klasgtenootje jarig geweest was en daarom verlangden we om de verjaardag van Sigrid te vieren. We lieten het ons goed smaken . Proficiat , Sigrid !

 In de taallessen leerden we alfabetisch rangschikken en in een woordenboek opzoeken.De werkwoorden kwamen ook weer uitvoerig aan bod. Als we ons schema (stapjes) goed gebruiken, kunnen we ze nu perfect juist schrijven.
In de wiskundelessen herhaalden we het cijferen (zat voor sommigen wat ver) en hoofdrekenen. We leerden ook verder over diagrammen en vierhoeken.
 Deze week is het ook de voorleesweek. Daarom las de juf niet alleen op vrijdag voor uit het boek 'Pluk van de Petteflet', maar elke dag een stukje.De vierdeklassers zijn geboeid door deze klassieker van Annie M.G.Schmidt.
groeten vanuit de Petteflet,
Pluk en de juf

vrijdag 20 november 2015

1 minuut stilte

Maandagmiddag hield ook onze school om 12.00 uur een minuut stilte om aan de slachtoffers van de aanslagen in Parijs te denken.In de godsdiensles is het thema 'Conflicten' dus bijzonder actueel. We hadden het over wat een conflict zoal is, waar het kan gebeuren (thuis, op school, in de wereld,...), overal dus en zochten in groepjes naar verschillende mogelijke oorzaken. We stonden ook even stil bij de vraag. Wat nu?

In ons nieuwe taalthema 'Feesten' worden we uitgedaagd door Sinterklaas en de kerstman om een klasfeest te organiseren. We moeten proberen minstens 4 sterren te verzamelen . We oefenden om toestemming te vragen aan de directeur via de telefoon en Ella klaarde uiteindelijk de klus en...zo is onze eerste ster binnen.
Ons technothema 'Machtig Krachtig' loopt op zijn einde en via de batterijtesters van Kjell en Sigrid (dankjewel) ontdekten dat heel wat batterijtjes toch niet zo 'leeg' zijn als de mensen vermoeden.We leerden ook over de stroomkring en het veilig omgaan met batterijen.









Vandaag verhuisden we weer. Dat doen we héél regelmatig (om de 12 lesdagen) . Juf maakte een schema op zodat we telkens bij iemand anders zitten en zo leren met iedereen om te gaan en er steeds het beste van te maken.Die periode is soms te kort (voor vriendjes die naast elkaar zitten), maar doenbaar voor wie een inspanning moet leveren om goed met de buur overeen te komen.
Machtig krachtige groeten,
juf Els




vrijdag 13 november 2015

Spiegelen

 In de wiskundeles leerden we over spiegelen; spiegelbeeld en symmetrie. Dat trokken we door in de muzische lessen door zelf het spiegelbeeld van een halve pompoen na te tekenen.


Per twee proberen we ook op muziek een stukje bewegingsexpressie uit te voeren waarbij we elkaars spiegelbeeld zijn. We zongen ook het spiegellied .






In de werolessen zijn we gestart met een technothema: Machtig Krachtig. Aan de hand van meegebracht speelgoed ontdekten we dat iets kan werken op spierkracht of elektrische stroom.



Midden in de week viel Sint-Maartensavond. Bij de directeur zongen we het lied en velen trokken 's avonds op pad om te zingen. De juf tracteerde in de klas met een snoepje omdat ze ' s avonds jammergenoeg niet thuis was.
Dankjewel aan de leerlingen die zondag aanwezig zullen zijn in de schoolmis !

Spiegellegeips-groeten,
juf Els