vrijdag 21 december 2018

De warmste week

Ook de vierdeklassers droegen hun steentje bij tijdens de warmste week. Velen vroegen een plaatje aan op de speelplaats . We kregen op dinsdag hulp van mama's en oma's (dankjewel !)om wafeltjes te bakken.
Het rook overheerlijk in de verschillende lokalen en de volgende op donderdag was het aan onze beurt om de lekkere wafeltjes te verkopen op de speelplaats.Mmmmm!!
Het was ook in klas een drukke, maar gezellig' warme' week waar we wat meer aandacht hadden voor 'niet-leer'activiteiten, maar waarbij we ook heel wat leerden, vooral op sociaal vlak.
We schreven onze nieuwjaarsbrieven, knutselden winterfiguurtjes met kurk en kerstkaarten en maakten uitnodigingen op de computer voor de open-klasnamiddag voor de grootouders (15 januari)
Dinsdagnamiddag hielden we ook ons klasfeestje en de vierdeklassers houden van moderne muziek en ...er zitten fuifnummers tussen..Door taakjes te verdelen leerden ze ook hun steentje bijdragen in groep..De uitdaging met de kerstman en Sinterklaas wonnen de leerlingen met glans want heel wat sterren werden verdiend.
Deze namiddag komt de kerstrun van de school er aan. Hopelijk valt die niet in het water, want we zien er wel naar uit. Er volgt ook nog een bijeenkomst met het lager waarbij we wat langer stilstaan bij de kerstboodschap.

De juf wenst ook iedereen gelukkige kerstdagen en aangename eindejaarsfeesten.
Tot volgend jaar !
kerstrungroetjes,
juf Els

vrijdag 14 december 2018

proefwerkweek

Dankjewel Sint voor de puzzels. We zullen zeker goed samenwerken om ze te kunnen maken.Onze rolmat is ook een handig geschenkje om de puzzels telkens op te rollen , zodat we geen stukjes kwijtspelen. 
 We schilderden onze kurkjes al en volgden de stapjes (ventjes van Meichenbaum) om zo tot leuke kerstfiguurtjes te komen.Laat je fantasie maar werken.
Er werden deze week ook heel wat proefjes gemaakt. Dat is voor sommige leerlingen lang stilzitten, maar tussendoor probeerden we wat af te wisselen met leukere activiteiten ...en de mijl lopen natuurlijk.
De vierdeklassers leverden ook al een goede inspanning om enkele nieuwjaarbrieven mooi te schrijven.
Zaterdag is er kerstmarkt in Moorslede en staat onze school ook met een stand. Welkom ierdereen!! En voor de kids...zet maar je kerstkroon op !

proefwerkgroeten,
juf Els


vrijdag 7 december 2018

Sint op bezoek

 Dinsdag stonden we met versierde schoenen de Sint op te wachten op de speelplaats. Wat waren we verrast toen opeens een bende 'speurhondjes' de speelplaats opwandelden en overal begonnen te snuffelen.
De Sint was immers zijn schoenen kwijt en hij had een oproep gedaan op faceboek om te komen helpen zoeken met snuffelhonden.Gelukkig vonden ze uiteindelijk de passende 'feestschoen' en kon de Sint 'waardig' op passende schoenen onze klassen bezoeken.
Wij kregen in de namiddag nog een kort bezoekje en we zongen nog vlug ons liedje. We ontdekten pas op woensdag dat de Sint en zijn Pieten de 'verkeerde brieven' uit onze trotsschoenen hadden meegenoemen...Wat nu? We legden dan maar een brief met wat uitleg bij onze schoen en kregen een antwoordje terug en...toffe puzzels en wat rebussenboekjes !!
 Ondertussen werkten we verder aan de uitdaging van de Sint en de kerstman om het klasfeest voor te bereiden en haalden al twee sterren binnen; één voor de uitnodiging en één voor het opstellen van een  menu (al was dat op het nippertje) Nog twee te gaan...In groepjes werken we nu een feest uit om aan de klas voor te stellen.
We herhaalden wiskunde aan de hand van de laatste toets en oefenden nog wat werkwoorden en woordpakketten. Volgende week zijn het proefjes. Denk er aan; fris uitgeslapen zijn is heel belangrijk om aandachtig te kunnen werken ...en af en toe tussendoor wat bewegen !
Spaanse groeten ,
juf Els

vrijdag 30 november 2018

van citroenen limonade maken

Als afsluit van ons godsdienstthema 'Conflicten' maakten we vorige vrijdag van citroenen limonade. Zo leerden we dat we van iets zuurs, een conflict dus, toch weer iets zoets kunnen maken, als er maar moed en goede wil is.
Ook ons thema 'Machtig Krachtig'  liep op zijn einde.We sloten af met de toets en een kwartetspel over elektriciteit en energie.Nu hebben we het nog even over 'leren leren' en kunnen we  de tips meenemen naar de grote proeven die binnenkort van start gaan.
Ondertussen is de leerstof taal en wiskunde ook af en kunnen we ons wat toespitsen op het herhalen en inoefenen.Na 5 weken werkwoorden oefenen kennen we nu al het schema met de 4 vraagjes om zo onze werkwoorden juist (?) te kunnen schrijven...
Aangezien de Sint volgende dinsdag een bezoekje brengt aan onze school, zongen en dansten we al mee met de pepernotensamba.Zo kwamen we al wat in de stemming en het zijn échte dansers, die vierdeklassers....

 limonadegroeten,
juf Els

vrijdag 23 november 2018

Kodo,Otje en STEM

Dinsdagvoormiddag trokken we naar de Bunder voor de voorstelling 'Kodo, het geheim van de Samurai'. Het trieste, maar hoopvolle boek werd prachtig gebracht in een theatervoorstelling door Ida Van Dril.We genoten allen met volle teugen.
Ook op dinsdag kwam meester Thomas in de klas om ons een namiddag STEM te brengen; leren zelf ondernemen om tot betere (meestal technische) oplossingen te komen. Dit sloot ook goed aan bij ons werothema 'Machtig Krachtig' .
 We kregen de opdracht om  met zelfgekozen materiaal een voertuig te maken dat zelf wat vooruit kan rijden ... Via de stappen van leren leren ( 4 ventjes ) ondervonden we bij het controleren(stap 4) dat we vaak weer opnieuw moesten nadenken (stap 1) om tot een beter resultaat te komen.
Aangezien onze uitstap naar de legostudio's jammergenoeg uitgesteld werd, hadden we wat meer tijd om de chromebooks te gebruiken en typ 10 online, classroom, bingel,...te oefenen.
In de wiskundelessen leerden we over meetkundige figuren, digitale klok, cijferen tot 10 000. Volgende week is de leerstof van het eerste trimester af en volgen de testjes van blok 4.



Aangezien het deze week de nationale voorleesweek is, werd er (bijna)elke dat een kwartiertje voorgelezen uit het boek Otje van AnnieM.G. Schmidt. We leven mee met Otje en haar gekke papa-kok.

groeten van Kodo en Otje,
juf Els