vrijdag 30 november 2018

van citroenen limonade maken

Als afsluit van ons godsdienstthema 'Conflicten' maakten we vorige vrijdag van citroenen limonade. Zo leerden we dat we van iets zuurs, een conflict dus, toch weer iets zoets kunnen maken, als er maar moed en goede wil is.
Ook ons thema 'Machtig Krachtig'  liep op zijn einde.We sloten af met de toets en een kwartetspel over elektriciteit en energie.Nu hebben we het nog even over 'leren leren' en kunnen we  de tips meenemen naar de grote proeven die binnenkort van start gaan.
Ondertussen is de leerstof taal en wiskunde ook af en kunnen we ons wat toespitsen op het herhalen en inoefenen.Na 5 weken werkwoorden oefenen kennen we nu al het schema met de 4 vraagjes om zo onze werkwoorden juist (?) te kunnen schrijven...
Aangezien de Sint volgende dinsdag een bezoekje brengt aan onze school, zongen en dansten we al mee met de pepernotensamba.Zo kwamen we al wat in de stemming en het zijn échte dansers, die vierdeklassers....

 limonadegroeten,
juf Els

vrijdag 23 november 2018

Kodo,Otje en STEM

Dinsdagvoormiddag trokken we naar de Bunder voor de voorstelling 'Kodo, het geheim van de Samurai'. Het trieste, maar hoopvolle boek werd prachtig gebracht in een theatervoorstelling door Ida Van Dril.We genoten allen met volle teugen.
Ook op dinsdag kwam meester Thomas in de klas om ons een namiddag STEM te brengen; leren zelf ondernemen om tot betere (meestal technische) oplossingen te komen. Dit sloot ook goed aan bij ons werothema 'Machtig Krachtig' .
 We kregen de opdracht om  met zelfgekozen materiaal een voertuig te maken dat zelf wat vooruit kan rijden ... Via de stappen van leren leren ( 4 ventjes ) ondervonden we bij het controleren(stap 4) dat we vaak weer opnieuw moesten nadenken (stap 1) om tot een beter resultaat te komen.
Aangezien onze uitstap naar de legostudio's jammergenoeg uitgesteld werd, hadden we wat meer tijd om de chromebooks te gebruiken en typ 10 online, classroom, bingel,...te oefenen.
In de wiskundelessen leerden we over meetkundige figuren, digitale klok, cijferen tot 10 000. Volgende week is de leerstof van het eerste trimester af en volgen de testjes van blok 4.



Aangezien het deze week de nationale voorleesweek is, werd er (bijna)elke dat een kwartiertje voorgelezen uit het boek Otje van AnnieM.G. Schmidt. We leven mee met Otje en haar gekke papa-kok.

groeten van Kodo en Otje,
juf Els




vrijdag 16 november 2018

technopolis in de Bunder

 We vierden vorige vrijdag de verjaardag van Thieu . Hij kreeg de kroon op en trok een verjaardagskaart, we zongen en kregen iets lekkers. Mmmm...
 Maandag trokken we naar de Bunder om een voorstelling bij te wonen van technopolis. Iedereen was geboeid door de proefjes.
 Bij de instaples blok 4 van wiskunde zochten de leerlingen mee met de inspecteurs van de gemeente Perdu naar de juiste eigenaar van de portefeuille . Door in groepjes goed samen te werken en  zoveel mogelijk juiste wiskunde-oefeningen op te lossen , kregen ze extra informatie en konden ze de valsspelers er uit halen. Bij 1 groepje lukte dat helemaal. We leerden ook over verhoudingen (zie vlaggetjes), breuken en bewerkingen tot 10 000.
In het werothema 'Machtig Krachtig' leerden we over de verschillende batterijtjes en de elektrische stroomkring. 

Tijdens de  spellinglessen hebben we het over werkwoorden . Zo leerden we al de infinitief, stam en uitgang. Dit zijn drie belangrijke woorden om de werkwoorden juist te kunnen schrijven.
Machtig krachtige groetjes,
juf Els


vrijdag 9 november 2018

nieuwsgierig naar nieuws

Net voor de vakantie zetten Yelana, Roy,Danté én de juf hun beste beentje voor tijdens de dapaloherfstcross. Proficiat !
Ons taalthema' nieuwsgierig naar nieuws' zorgde er voor dat we zelf een krantenartikel leerden schrijven, ondertussen weten welke vraagjes we best stellen bij een interview en hoe we als echte nieuwslezers het nieuws voorlezen.
In ons nieuw werothema 'Machtig Krachtig' vertrokken we vanuit speelgoed en ontdekten dat dat werkt op spierkracht, batterijtjes of het elektriciteitsnet.Zo leerden we ook over de 5 energiebronnen. 
 Blok 3 bij wiskunde is af en we maakten ondertussen de herhalingsoefeningen en de toets. Nu weten we waar we nog extra aan kunnen werken.
 In de muzische lessen leerden we 'spiegelen' per twee en maakten een pompoen in spiegelbeeld. Ook schilderden we een 'mini-Sint-Maartenspotje'.
 Vanavond zullen veel kinderen op pad trekken om te zingen. Wees voorzichtjes, trek je fluojas aan en zing uit volle borst ! Veel plezier !!
Sint-Maartensgroeten,
juf Els