vrijdag 29 januari 2010

Opa's en oma's op bezoek !


Eindelijk was het zover; de leerlingen waren op maandagmiddag aan het popelen van ongeduld tot de eerste grootouders toekwamen. De meesten waren gerustgesteld toen ze hun opa ,oma, pepe, meme, grootva,bobonne,of... zagen en toen konden we starten met onze lesjes. In het wiskundelesje kwamen de kommagetallen aan bod, in taal werd er in groepjes gewerkt rond een heksengedicht en in wero leerden we het verschil tussen dag en nacht en hoe de aarde rond de zon draait (al was dat wel wat in sneltempo aangezien we wat tijdgebrek hadden) . Dan werden de grootouders getracteerd op een klasfoto (met onze plunje van vroeger aan) en koffie en cake.

(dankjewel aan de bakmama's, -papa's, en -kinderen !) Het was lekker want er kon nog 2x aan de kinderen ook uitgedeeld worden. Samen met de andere klas voerden de leerlingen nog een liedje met bewegingen op en werden de grootouders geïnterviewd over vroeger. Sommigen hadden nog een beetje tijd over om een kijkje te nemen in de computerklas en voor we het beseften klonk de bel van 4 uur. Ik denk dat het een geslaagde namiddag was, zowel voor de grootouders, als de kinderen.

Volgende week komen heel wat proefjes voor het krokusrapport aan bod + de LVS-toetsen. Hopelijk zijn de kinderen fris uitgeslapen want het wordt een belangrijke week. Een vrije dag vandaag voor de leerlingen (niet voor de juf, die is pas thuis...) zal deugd doen !Hopelijk vinden ze naast het spelen ook wat tijd om hun wero, woordpakket of wiskunde in te oefenen.
groeten aan de opa's en oma's,
juf Els

vrijdag 22 januari 2010

kommagetallen


Ja,ja, we zijn er aan begonnen; de kommagetallen. Enkele algemene, klassikale lesjes (vertrekkend vanuit de breuken 'tienden' en 'honderdsten' de kommagetallen leren begrijpen ,op 3 manieren lezen en het noteren) kwamen al aan bod en volgende week starten we volop individueel te oefenen.
Juf las een stukje voor uit het boek van Joke Van Leeuwen; 'Deesje' en net als Deesje maakten we een 'verlanglijstje'. Dat dit niet hetzelfde is als een' krijglijstje ', merk je direct bij het lezen. ..

Om ons hardop lezen nog wat extra aan te wakkeren in de klas zijn we gestart met 'tandemlezen'; het per twee oefenen, waarbij een sterkere lezer de andere lezer wat helpt en aanmoedigt. In februari werken we weer eens met een leeskaart voor 14 dagen zodat de leerlingen die AVI niveau 9 nog niet behaalden , wat extra thuis oefenen. Dat is soms lastig, maar vooral bij hardop lezen geldt het motto; oefening baart kunst.

In wero leerden we over de windstreken, windroos, zich oriënteren,het kompas...
Met een naald, magneet ,stukje piepschuim en kommetje water probeerden we dit zelf via een stappenplan te maken, wat bij de meesten lukte.
Deze namiddag zetten we al 48 stoelen klaar, want maandagnamiddag komen onze grootouders immers een kijkje nemen in onze klas. We zien er blij (en sommigen wat zenuwachtig )naar uit...
Tot maandag, opa's en oma's...
Vriendelijke groeten,
juf Els

vrijdag 15 januari 2010

De tijd van toen...


Dinsdagmiddag keken de leerlingen verwonderd toen er opeens 'een strenge juf ' verscheen in 'rare oude kleren' . De tafels en het gebed moesten opgedreund worden.Iedereen moest heel flink rechtop zitten, zonder iets te zeggen en de regel werd zelfs boven gehaald om op de vingers van de linkshandigen te tikken ...Verplicht rechts schrijven is nochtans niet alles, hé Bastiaan. Amaai, als je er dan nog 'ezelsoren' bovenop kreeg... en rarara, wie zijn deze drie leerlingen die op hun knieën in 'het kolenhok' vlogen omdat ze het bord niet hadden uitgeveegd? De juf probeerde haar rol zo goed mogelijk in te kleden, maar het lukte niet al te lang. Voor de leerlingen mocht het nog wat duren...

De kinderen mochten zich ook verkleden en bereidden in groepjes een thema voor van vroeger om aan de klas te vertellen; verkeer, communicatie, spelen, school, godsdienst,... Daarbij vergeleken ze telkens de tijd van 1910, 1960 en 2010
.
In de wiskundeles leerden we onder andere over negatieve getallen en Romeinse cijfers.
'Sprookjes' is het nieuwe taalthema en de leerlingen kozen voor het sprookje van Godfried Bomans 'De bramenplukker' om als toneel binnen enkele weken te spelen voor een andere klas.
Groeten uit de tijd,
juf Els

vrijdag 8 januari 2010

2010 winters starten !


Buiten fris, maar binnen lekker warm; zo startten we 2010.
We vlogen er direct in met 'toepassingen' en leerden over eenheidsprijs, totale prijs, inkoopprijs, verkoopprijs, winst en verlies. Het cijferen werd weer wat opgerakeld en woordpakket 9 probeerden we ook onder de knie te krijgen.
Op woensdag brachtten we ons zelfgekozen gedicht voor de klas en staken op die manier op muzisch gebied heel wat interessants van elkaar op.
We zijn ook volop bezig met uitnodigingen maken voor onze grootouders en zien al uit naar maandag 25 januari, als ze op bezoek zullen komen.

We maakten een graadmeter van goed en kwaad , dat is ons godsdiensthema en proberen te ontdekken wat nu precies 'goed' en 'kwaad' is. We weten al dat het goed is 'de pet van iemand anders ' op te zetten.
Er waren ook 2 jarigen deze week : Robin en de juf . De leerlingen werden telkens getracteerd op wat lekkers. Ook voor de juf werd uitbundig gezongen , dat was fijn.

Omdat juf Marianne op bijscholing was (en als extra verjaardagstractaatje van de juf) hadden de leerlingen de keuze tussen enkele spelletjes, bewegings- en expressie-oefeningen of een winterwandeling. De leerlingen kozen voor wat spelletjes en ...een winterwandeling. Daar had de juf niet op gerekend; zonder muts was het frisjes, maar met wat opwarmertjes (zeg maar springoefeningen) onderweg , deed het toch erg deugd en zoals je op de foto ziet; het landschap in de buurt van de school met zo'n weer is toch wel zeker de moeite waard.
Frisse winterse nieuwjaarsgroeten,
juf Els