vrijdag 26 februari 2010

Gezond ...én lekker !


De volgende 'tiener' uit onze klas is Kenneth. In de vakantie was hij jarig en dat hebben we deze week gevierd met een knabbeltje. Ook in de vakantie waren er enkele dapperen die op een modderpad de veldcross in Dadizele uitstekend uitliepen. Met een fruitmand en pasta (voor wie ook de volkscross liep) werd elke loper passend beloond voor de sportieve inzet.

Bovendien paste dit helemaal in ons thema 'gezonde voeding' . We kennen nu al helemaal de voedingsdriehoek en brachten een bezoek aan het warenhuis. Daar moesten we volgens de voedingspiramide (binnen een bepaald budjet) in groepjes inkopen doen en een smakelijk gerechtje proberen samen te stellen voor de hele klas. De donderdag werd alles klaargemaakt , geschikt en versierd en... geproefd. Mmmmm.... al waren niet alle smaakcombinaties even geslaagd , toch kwamen een paar aangename verrassingsgerechtjes uit de bus. We leerden ook dat netjes opruimen bij zoiets niet mag vergeten worden .

Vandaag hielden we fruitnamiddag samen met de peutertjes van juf Brenda. Tof dat je broertje Mats erbij was, hé Mathias V? De vierdeklassers toonden zich als echte kleuterjuffen of -meesters en hielpen waar het nodig was.Het fruit wassen en schillen verliep vlot , al wist nog niet iedereen goed hoe je nu precies een appel schilt. Bovendien werd alle fruit flink gesmaakt; door groot en klein. Ondertussen staat de tafel klaar voor ons ontbijt van maandagmorgen... Voor één keer hoef je niet te ontbijten thuis.
Nog een leuke spel-koor-namiddag zaterdag toegewenst aan het Klein Gezang XXL !!!
Gezonde groeten,
juf Els

vrijdag 12 februari 2010

Carnaval


Maandag brachtten we ons toneel: de rijke bramenplukker voor het 2 de leerjaar. De leerlingen haalden het beste uit zichzelf naar boven en zorgden dat het geheel gesmaakt werd. Al de foto's zijn te zien op deze website bij 'foto's' en '4de lj'. Neem maar eens een kijkje...
Van juf Marianne kregen we ons zwembrevetje voor Haïti; we zwommen met de klas samen zo'n 12 km 200 meter bij elkaar en dat bracht voor onze klas allen al 217 euro op .Wij droegen dus aardig ons steentje bij . Bravo en dankjewel ook aan alle sponsers !!!

Vandaag was carnavaldag. Iedereen kwam verkleed naar school.De leerlingen waren kleurrijk en gevarieerd en er zaten weer een paar echte originele bij. We startten in de klas met een aangepaste creatieve schrijfoefening en om 10.00 uur bekeken we een inleidend toneel van 'Kuderzipken'. De middeleeuwse riddertijd was immers het thema en dat was aan de juffen (en meester) te zien, jonkvrouwen en -heren, koning(in), nar, duivel, ...ja, allemaal 'sjiek' uitgedost ! Dan was er een doorschuifsysteem per graad ; een wandtapijt maken , met muziekinstrumenten oefenen, een ridderdans en heus ridderverhaal : u denti paladinu !! Wat dat betekent kan je eens aan zoon- of dochterlief vragen...We keken nog naar het slottoneel van 'kulderzipke' en dansten de aangeleerde ridderdans op de speelplaats als slot.

De weledele heer Elsavier wat aan vakantie toe , de leerlingen ook ,vermoed ik . Geniet er van !!!
en voor Michèle, Céline, Hanne ,Bastiaan en de juf : geef er nog maar een sportieve lap op tijdens de loopwedstrijd zondag . Tot dan !!!
weledele groeten,
juf Els

vrijdag 5 februari 2010

toetsjesweek.


Deze week stonden het L.V.S. (leerlingvolgsysteem) en heel wat toetsjes op het programma. Ondertussen kregen de kinderen de taal-en wiskundetoets terug en hebben we gekeken wat nog wat extra aandacht verdient ; de woordsoorten en onderwerp en pv. zoeken zullen we best toch nog wat extra oefenen.Maandag volgt nog de grote toets wero over 'de tijd en aarde ', heel interessant ,maar niet gemakkelijk om te leren...
Op dinsdag zetten de kinderen hun beste beentje voor (letterlijk en figuurlijk) om te zwemmen ten voordele van Haïti . Maandag zullen we eens kijken wat dat voor onze klas opleverde.
Vandaag kwam juf Drieke een lesje bewegingsexpressie testen voor haar eindwerk. Het was leuk en de kinderen deden goed mee.

De juf ziet al uit naar de opvoering van het klastoneel: de rijke bramenplukker ! Als het is zoals bij de repetities wordt het prima en met wat passende kledij vast helemaal picco bello. Vierdeklassers, geef er maar een lap op maandag !
toneelgroeten,
juf Els