vrijdag 26 maart 2010

Alberta !


Ja, onze school heeft een nieuwe aanwinst; Alberta de geit. Dat ze graag in de buurt van kinderen komt , zie je aan bovenstaande foto. Deze week hebben we ook onze 'geheime doos' dichtgekleefd én versierd. . Daar stopte iedere leerling iets persoonlijks in, wat typisch is voor een tienjarige. De doos mag pas open binnen tien jaar, in 2020. De juf is benieuwd wie daar dan nog zal aan denken...

In de wiskundelessen hadden we het over tangram ,in taal beeldden we uit in een lettercharade en we leerden in wero welke mensen er allemaal meehelpen bij het maken van een echt boek.Er werd ook wat extra tijd vrijgemaakt om voor te lezen uit ons boek van Harry Potter en ook volgende week is het de bedoeling dat de leerlingen wat extra lezen;luidop of stil, of allebei...
Maandag kregen we van de directie te horen dat ons bedrijfsbezoek door de school betaald werd, zodat we nu toch winst hebben. Er werden enkele klasballen aangekocht en de rest van de winst zullen de leerlingen besteden aan broederlijk delen en het sponsorkindje uit India. Een hééél mooi initiatief !!!

Dinsdag was een sportieve dag met de zwembeurt van vorige week die ingehaald werd. Dat hadden de leerlingen zeker verdiend !! Rarara, wie zijn die twee waaghalsen hierboven?
Céline was dan weer de enige dappere danseres van de 4de klas A op woensdagnamiddag. Proficiat voor je sportieve inzet !!
mekkerde groeten van Alberta ,
juf Els

vrijdag 19 maart 2010

Onze appelsapbar !


We startten de week met een bezoekje aan de bibliotheek om er een leuk spel te spelen en op die manier wat beter wegwijs te raken in de bieb. Dit naar aanleiding van de jeugdboekenweek , waar we volgende week tijd zullen voor vrijmaken. Deze week hadden we andere katjes te geselen...namelijk onze eigen onderneming verder uitwerken. We trokken op bedrijfsbezoek naar het sappenbedrijf Lombarts-Calville in Voormezele ,waar we interessante uitleg kregen. We zagen hoe onze appelen tot appelsap geperst werden en mochten proeven. En ja; elke leerling lustte het !We kochten enkele bakjes (om ons tekort aan te vullen) en haalden bij de fruitboer de appelen.

Op donderdag werd alles klaargemaakt (dank aan de mama van juf Mieke om te komen helpen ) en vandaag toverden we de klas wat om tot een appelsapbar. Elke had zijn of haar taakje en probeerde dat tot een goed eind te brengen. Er kwamen enkele ouders en leerkrachten proeven van ons appelsap( en ons helpen financieren). We verdeelden de bestelde flessen (eigen gemaakt appelsap en flessen van de het biologisch sappenbedrijf) We telden onze inkomsten en waren wat ontgoocheld dat we infeite méér hadden uitgegeven(bedrijfsbezoek ook meegerekend aan 2 euro per persoon), dus infeite geen winst hadden. Ja, zélf appelsap maken is toch niet zo goedkoop als we gedacht hadden, maar wel hééél lekker !

Het was echt een superdrukke, leerrijke week met veel enthousiaste ondernemers uit de 4de klas.
appelsapgroeten,
juf Els

vrijdag 12 maart 2010

Doedels zeepjesfabriek !


' t Weekend werd sportief gestart met de zwemmarathon. Proficiat aan alle deelnemers; we wonnen als school met het meest aantal lengtes (niet met deelnemers, dus dat wil zeggen dat iedere zwemmer vééél lengtes gezwommen heeft, om zo de school van groot Staden voorbij te steken) Onze klas droeg zéker een steentje bij want we waren met zo'n 12 zwemmers en een deel papa's en mama's.
Ook bij de zeepkistenrace waren veel supporters en mocht onze Harley Bunderson best gezien worden.

Maandag vierden we de verjaardag van Grégory. Dat werd weer lekker smullen ! Het tweede deel van ons project 'De droomfabriek' werd gestart met als voorbeeld 'de zeepjesfabriek'. We leerden als echte boekhouders hoe een onderneming winst kan maken en waarbij men zoal rekening moet houden. Het écht zelf zeepjes maken was natuurlijk heel leuk en lekker ruikend... We maakten ook al plannen om zelf aan de slag te gaan met onze droomfabriek . In groepjes werkten we aan affiches, versiering, de organisatie, een brief, onze appelsapbar... Het wordt volgende week dus een drukke week op dit vlak.


Welriekende zeepgroeten,
juf Els

vrijdag 5 maart 2010

Mmmm...gezond ontbijt !!


De week werd gezond gestart met een lekker ontbijt , volgens de regels van de voedingsdriehoek. Iedereen liet het zich smaken. Na de middag ontdekten we in welke voedingsmiddelen veel, weinig of geen suiker, eiwit, vet, zetmeel,... zit door in groepjes enkele proeven uit te voeren. Ons thema werd passend afgesloten met het gezelschapsspel : 'Fit en Gezond' , een combinatie van weet - en denkvragen én fitopdrachten.

Tijdens de wiskundelessen leerden we over schaduwen , gelijkvormigheid, deelbaarheid ,oppervlakte ...en in taal stond vooral het herhalen van de werkwoorden op het programma.
In het weekend zijn er twee jarigen en vandaag vierden we al één. We werden 'gezond' getracteerd !

Vandaag bewonderden we ook eventjes de prachtige zeepkist . Meester Geert, enkele papa's en wat hulp van enkele klassen maakten er een kleurrijk exemplaar van ; deze Harley Bunderson verdient zeker heel wat supporters zondag.
Morgen zijn meer dan de helft van de leerlingen ingeschreven voor de zwemmarathon...Zouden we dan toch kans maken om sportactiefste klas te worden??? We zijn in elk geval goed op weg !!
Tot morgen op de zwemmarathon, of overmorgen met de zeepkistenrace !
zwemgroeten,
juf Els