vrijdag 29 maart 2013

Groepswerk : België ons land !

Maandag kwam leerden we over het tangram, een Chinese puzzel die uit 7 stukken bestaat en waar heel veel verschillende figuren mee gemaakt kan worden. Puzzelen geblazen dus...Dat lukte aardig, al was het varkentje moeilijk te vinden...
Ons werothema 'Welkom in mijn provincie' liep ten einde en we werkten in groepjes rond ons land.. Zo maakten de leerlingen een collage rond de steden, de landschappen, toerisme, onze buurlanden,...en stelden dat dan aan de klas voor.On boek van Sjakie en de chocoladefabriek is uit en we keken naar het toneel over het boek waarin juf 25 jaar geleden meespeelde. Wat vliegt de tijd, de leerlingen herkenden de juf zelfs niet meer...
Op donderdag was er landschapswandeling door Moorslede.







Lucas wordt 10 in de vakantie en dat vierden we passend met een lied, een kaart en wat lekkers.
Woensdag was er rommelmarkt te voordele van broederlijk delen. Vandaag sloten we de goede week op school af met een viering en een solidair maal. De boterhammetjes met kaas en soep smaakten.Ik wens iedereen dan nog een deugddoende paasvakantie. Hopelijk vliegen de klokken nog wel eens langs jullie huis zondag en kunnen we ook genieten van wat zonneschijn...
paashaasgroeten,
juf Els



vrijdag 22 maart 2013

3 sleutels in de kansendoos

Deze week werkten we verder rond het thema van broederlijk delen. We luisterden naar het verhaal en legden de sleutels van de kansendoos in de juiste volgorde; ik kan, ik wil , ik doe. Als opdracht kregen we de kans om minstens één goede daad voor iemand uit de klas die we uit het doosje trokken te doen. Volgende maandag kijken we welke namen er in de boom kunnen hangen. Met de lagere afdeling trokken we ook naar de kerk voor een biechtviering waarbij we letterlijk wat we mispeuterd hadden mochten verbranden en zo weer nieuwe kansen krijgen om verder te doen.
Veel vierdeklassers stopten ook eens bij de koffiestop, om ons sponserkindje; Tumpa Dhara verder financieel te kunnen ondersteunen. 

Op woensdag konden we deelnemen aan de dansnamiddag in Slypskapelle en 7 leerlingen en de juf waagden zich aan de toch wel moeilijke passen ( voor de juf dan toch) Het eindresultaat mocht er zijn en dit na amper één uurtje oefenen ! Waaauuw !

In het weekend is Zana jarig en dat vierden we weer samen met de klas. Dankjewel voor het lekkers !
Aan de koorleden van XXL klein gezang nog een toffe zaterdagnamiddag gewenst en ik duim voor goed weer !
dansgroeten,
juf Els 


vrijdag 15 maart 2013

Laatste winterprik?

Heel wat leerlingen kwamen op zaterdagmorgen naar het zwembad om een anderhalf uurtje zoveel mogelijk lengtes te zwemmen. Zo behaalden we de derde plaats . Proficiat aan alle deelnemers !
Ons werothema over de geschiedenis van ons land liep op z'n eind en in de computerklas maakten we de mundo-oefentoets . Elke dag herhaalden we ook een stukje en volgend maandag volgt de grote toets. Ondertussen zijn we gestart met het nieuwe thema: Welkom in onze provincie , een geothema waarbij we kennismaken met West-Vlaanderen en de andere provincies van ons land.


Opeens was er vanaf maandag weer een heuse winterprik, wat voor mooie tafereeltjes zorgde als we buiten uit onze klas keken. Het zorgde ook weer (naast de ellende om op school te raken) voor toffe sneeuwpret !




In de taallessen rondden we het thema 'Goed nieuws' af en leerden we enkele uitdrukkingen.'Ton' , de oppervlakte van de rechthoek, en 'schaal' stonden op het programma bij wiskunde, en natuurlijk ook wat cijferen en bewerkingen met kommagetallen.
We hebben flink gewerkt !!!
(laatste?) sneeuwgroeten,
juf Els

vrijdag 8 maart 2013

Geronimo Stilton !

Binnenkort start de jeugdboekenweek en we hadden het geluk om door de bibliotheek uitgenodigd te worden om te komen luisteren  naar niemand minder dan Geronimo Stilton ! Dat pikten we graag mee. Eerst vertelde zijn 'assistent' wat uit een boek en toen werden we in groepjes verdeeld om zelf aan de slag te gaan . Met een doorschuifsysteem en verschillende spelletjes kwamen we zo nog meer in  contact met de figuren uit de boeken van Geronimo. Opeens kwam de muis 'Geronimo Stilton' zelf tevoorschijn om te kijken of we goed bezig waren en de 'gevaarlijke' opdrachten goed volbracht hadden. Het was een toffe en boeiende namiddag; ideaal als leesbevordering !! 


Achteraf wisselden we nog onze boekjes uit de klasbibliotheek en ook in de taallessen werd wat extra tijd aan boeken lezen besteed.
In wiskunde leerden we over deelbaarheid, gemeenschappelijke delers en schaduwen.
Morgen nemen een negental leerlingen deel aan de zwemmarathon; benieuwd of ze het anderhalf uur zullen volhouden...
Zwemgroeten,
                                   juf Els
 



vrijdag 1 maart 2013

Daniel uit Oeganda

Vorige week vrijdag maakten we kennis met Daniel  en zijn gezin. Dat was de aanzet om nu vijf weken lang te werken rond de campagne van broederlijk delen, waarbij we kennis maken met het land Oeganda. Deze week zochten we gelijkenissen en verschillen tussen ons en Daniel,maakten we een klasvlag en  zochten woorden die we belangrijk vinden. Als top drie van de klas kwam uit de bus; familie, vrienden en liefde; als dat niet mooi is.


De oppervlaktematen werden uitgebreid met m². Die tekenden we op verschillende manieren op de speelplaats.
In de muzische lessen speelden we een poppenspel met eigen gemaakte poppen op een stokje.
Groepswerk stond centraal tijdens ons werothema 'Tijd voor ons land'. Dat bleek niet altijd zo gemakkelijk. We zochten op over de oorlogen, Ambiorix en over de Noormannen.

Op de lege stoel probeerden we te achterhalen over welke koning van ons land de juf het had.
Vandaag werden de rapporten uitgedeeld en zijn we weer verhuisd. We zaten nu al bij heel wat kinderen van de klas en aangezien we heel regelmatig verhuizen (om de 10 schooldagen) zullen we bij iedereen minstens 1 keer gezeten hebben dit schooljaar.Dit is ideaal om eens met iedereen rekening te leren houden en wat verdraagzaam proberen te zijn. Soms is op dit gebied wel nog wat werk aan de winkel.Dit ondervond de juf ook na een gymles in de sporthal (juf Marianne was ziek ) toen er na een tussen-twee-vuren-spel blijkbaar heel wat niet tegen hun verlies kunnen (of dat denken van anderen)
Vandaag is het complimentjesdag; een complimentje aan alle papa's, mama's of grootouders die af en toe de moeite doen om eens naar de weblog van de klas te kijken. Dankjewel!
Ook een dankjewel aan de leerlingen die het zien zitten om zondag naar de schoolmis te komen om 10.00 uur in de kerk.µ

Oegandeese groeten,
juf Els