vrijdag 29 januari 2016

gedichtendag

In ons werothema 'Niet alle natuur leeft' leren we over de zon, aarde en maan. via een proefje ontdekten we zoals echte wetenschappers dat warme lucht stijgt. We leerden ook over het weer, de kringloop van het water ,...
 Op dinsdag leerden we de move tegen pesten. Die is dit jaar helemaal niet zo eenvoudig, maar iedereen stak zijn of haar beste beentje voor zodat het toch wat lukt.Het belangrijkste is natuurlijk niet 'de brullende move'kennen , maartegen pesten zijn .Volgende week is het de week tegen pesten . Daar zullen we dus extra aandacht aan geven!

 Ons taalthema past daar ook bij:Ruzie of Ambras? We spraken in groepjes al over gevoelens rond bepaalde situaties.Gedichtjes passen daar ook goed bij. Met gedichtendag hadden we daar wat extra aandacht voor. Ella las ook een zelfgemaakt gedicht voor en we waagden ons met een deel aan een sms-gedicht.
Deze week stond vooral ook in het teken van de kommagetallen.We leerden de getallenkennis daarrond en oefenden al enkele bewerkingen. Ook het cijferen met 2 cijfers stond op het programma. Kortom; weer een drukke werkweek !!
anti-pestgroeten,
juf Els 

vrijdag 22 januari 2016

Openklasnamiddag voor grootouders





Maandag was de grote dag.Meer dan 50 grootouders kwamen een bezoekje brengen in onze klas om er een lesnamiddag bij te wonen.
De hele reeks foto's vind je bij de schoolsite onder 'foto's' 4de klas.


Er werd een lesje wiskunde voorzien (positieve en negatieve getallen), wat taaloefeningen en muzische. De leerlingen brachten enkele gedichtjes naar voren en zongen hun BOF- lied (best Opa /oma forever) De grootouders waren ook naarstig in het helpen, verbeteren !Ook het typen op de chromebooks werde even gedemonstreerd.
Daarna kregen de opa's en oma's nog koffie en een gebakje in de eetzaal.
Het was een leuke namiddag.










De dag erop vierden we de verjaardag van onze eerste 'tiener' in de rij; Gérome .Proficiat ! Weeral smullen,mmmmm.
Op donderdag mochten we naar de voorstelling gaan kijken van Piv Huvluv. hij wist ons echt te boeien.We hebben hartelijk gelachen, het was een geslaagd optreden.
grootoudergroeten,
juf Els

vrijdag 15 januari 2016

Gedichtjes bij de vleet

In de godsdienstles zijn we bezig over 'goed en kwaad'. We maakten een graadmeter van goed en kwaad en zien dat de parel daarop in verschillende situaties heen en weer kan verschoven worden . Iets kan er ook tussenin liggen.
We brachten een zevental verschillende gedichtjes naar voren in de muzische lessen en merkten dat we op dit gebied een hele vooruitgang maakten.Er zit talent in de vierde klas ! We leerden van de tips en konden ook onszelf eens bezig zien, want de juf had het gefilmd.
In de wiskundelessen cijferden we, leerden over diagonalen en werkten allerlei oefeningen af rond gemiddelde, de tijd,...In de taallassen hadden we het over figuurlijk taalgebruik en leerden enkele uitdrukkingen.
We maakten ook rijmpjes over elkaar , want geef je iemand een pluim; dan krijgt hij vleugels.
We zetten de klas deze namiddag al wat klaar , want maandag is de grote dag. Dan komen onze grootouders op bezoek. We zien er naar uit. Dankjewel aan al wie een cake of taart wil bakken (niet vergeten mee te brengen maandag)of komt helpen.
poëziegroeten,
juf Els

vrijdag 8 januari 2016

2016 goed ingezet

Ons nieuwe werothema is een sociaal thema met als titel: Iedereen hoort er bij. We ondervonden dat we samen in groep meer weten, sterker zijn,...maar dat we moeten zorgen dat niemand 'vergeten' wordt. We leerden over bepaalde groepen mensen in onze maatschappij die wat extra aandacht verdienen; mensen met een beperking, bejaarden....
Zo past het uitstekend om wat extra aandacht te besteden aan onze grootouders. We maakten al een uitnodiging en verstuurden die.We zongen ook  het Bof-lied (Best opa en oma 's forever) en leerden enkele gedichtjes rond dit thema.
Nu we al de gewone letters kunnen typen oefenden we een tweede maal op de chromebooks en heel wat leerlingen (die oefenden in de vakantie) merkten een enorme vooruitgang.
 In de wiskundelessen waren er veel toepassingen; inkoopprijs,verkoopprijs,winst,verlies, eenheidsprijs, totale prijs,...een heuse boterham om het nieuwe jaar te starten.
Het thema 'Wel?Gezond?Gezond en wel !' kaart dan weer de gezondheid aan. We interviewden elkaar(verschillende soorten vragen leren stellen), zagen enkele grappige cartoons of reclamefilmpjes en ondervonden dat lachen gezond is.We leerden ook het verschil tussen de woordsoorten: lidwoorden en zelfstandige naamwoorden (wel of niet eigennamen)

Vandaag is ook de juf jarig. Dat werd kort gevierd in de namiddag met een versnapering en spelletje en ook de juf kreeg de kroon op.Ze werd bovendien verrast door de vierdeklassers met enkele leuke tekeningen en een liedje en dansje.
verjaardagsgroeten,
juf Els