vrijdag 29 maart 2019

Bruggen bouwen in STEM

 
Onze paaskippen werden kleurrijk afgewerkt met een laagje verf en wat papier.
In de godsdienstlessen hoorden we het verhaal van Sharon en haar familie in Guatemala. We ondervonden door een stoelenspel hoe oneerlijk de verdeling van de grond daar is en dat de boeren met een lapje grond bij het heel wat beter zouden stellen.
We hoorden ook heel wat interessante spreekbeurten, gaven tips aan elkaar en leerden van elkaar.
Tijdens een stemactiviteit werkten we klasdoorbrekend met 4B in groepjes .De opdracht was een brug te bouwen van 25 cm lang die stevig genoeg is om een balpen te dragen. Dat bleek niet zo eenvoudig maar door samen goed na te denken en te proberen, kwamen sommige groepjes toch tot een behoorlijk resultaat. Volgende week is het de bedoeling de brug nog steviger of langer te maken.

In de wiskundelessen leerden we over de oppervlaktematen ,cijferden we met kommagetallen en kennen nu het verschil tussen symmetrie en spiegelingen. 


Ons werothema over de provincies van ons land zit er op en in groepjes maakten we een affiche en stelden ons deel  voor aan de klas.
STEMmige groeten,
juf Els

vrijdag 22 maart 2019

lente- en paasgevoel

De volgende jarige in de klas was Danté. Proficiat; je bent nu ook een 'tiener'.We smulden en zongen en hij trok een verjaardagskaart.


In de muzische lessen bekleefden we een opgeblazen ballon met krantenpapier om die volgende week te beschilderen tot echte kippen of paaskuikens. Of wordt het toch een pignata (uit Guatemala)?

Ons D-boek in wiskunde is af , de toetsen werden verbeterd en we maakten aangepaste oefeningen. Ondertussen rekenden we in ons E-boek al tot 100 000 !

Op donderdag woonden we een theatervoorstelling bij over het jungleboek :'Mowgli' , waarbij muziek geïntegreerd werd om het verhaal nog spannender te maken. De meesten konden genieten van de talenten van de acteur.

Volgende week staat er een STEM-activiteit op het programma, klasdoorbrekend met 4B.

lentegroeten,
juf Els


vrijdag 15 maart 2019

jeugdboekenmaand

Na de krokusvakantie mochten Yelena en Roy de spits afbijten met hun spreekoefening. Ze hadden zich goed voorbereid en we leerden bij over de hond en het konijn.
Omdat maart de jeugdboekenmaand is , trokken we naar de bibliotheek voor het biebspel waarin we in groepjes puzzelstukken verzamelden over het thema 'Vriendschap'. We maakten ook kennis met de boekenkast op bingel waar we boekjes online kunnen lezen op ons eigen leesniveau.
 In de werolessen leren we over onze Vlaamse en Waalse provincies en hun hoofdsteden. Tijdens de typelessen  leerden we enkele functietoetsen en kennen nu al al de letters én hoofdletters... Nu nog verder inoefenen...
De kommagetallen én het leren herleiden kwam uitgebreid aan bod in wiskunde.We leerden ook over oppervlakte en omtrek en het gebruik van de zakrekenmachine.
 Ons godsdiensthema 'Op stap met Mozes ' loopt ten einde .We maakten al kennis met de figuren van broederlijk delen uit Guatemala tijdens de openingsbijeenkomst over de vasten en zullen daar de volgende weken nog meer over horen.
jeugdboekengroeten,
juf Els

vrijdag 1 maart 2019

muzische dag op carnaval

Het werothema 'Niet alle natuur leeft' liep op z'n eind en er werd lang stilgestaan bij het laatste onderdeel: de voedings-en bewegingsdriehoek. We speelden ook het gezelschapsspel uit de Calcimuskoffer waarbij we koning Calcimus weer fit en gezond maakten door vragen i.v.m. voeding en bewegen juist op te lossen.
Op donderdag sloten we het thema af met een gezond en lekker ontbijt; We lieten het ons smaken !


In de taallessen leerden we over samenstellingen en afleidingen en werkten ondertussen woordpakket 14 af. De kommagetallen kwamen uitgebreid aan bod in de wiskundelessen.



Vandaag mocht iedereen verkleed naar school komen omdat we carnaval vierden. Het was een vrolijke bonte bende om te zien ! Eerst werd uitgelegd in de godsdiensles waarvan carnaval komt en daarna werden we verdeeld in groepen om muzisch aan de slag te gaan.

Er werd geknutseld,gezongen , gedanst en ook de 'dit- jaar- moeilijke' move tegen pesten werd geprobeerd door de bovenbouw (4-5-6 delj), want ook wij zijn tegen pesten.
Na 8 lange weken is iedereen wel toe aan vakantie. Geniet ervan !
carnavalgroeten,
juf Els