vrijdag 29 oktober 2021

wel wel wel die werkwoorden !

In de verkeersles maakten we in groepjes enkele oefeningen waarbij we de uitleg met het juiste verkeersbord proberen te verbinden.
Op maandag schreven we ook ons controledictee. Vanaf nu leren we 5 weken lang hoe we de werkwoorden in de tegenwoordige tijd juist moeten schrijven ; dus voorlopig geen nieuwe woordpakketten .
We onderbraken 'onze mijl' even om te kijken naar het landschap in Moorslede. Zo somden we enkele landschapselementen op en leerden we over de verschillende soorten landschappen.
We herhaalden de windstreken en maakten kennis met het kompas. Zo probeerden we zelf een kompas te maken met magneet, naald, kurk en water.
In de wiskundelessen leerden we tot 10 000 , onderzochten de vlakke figuren en de kenmerken van een vierkant, rechthoek en ruit en we herhaalden de lengtematen.

Zijn de halloweenspookjes vooraan of achteraan?😁
Tijdens de taallessen leerden we over nieuws in de krant, op TV of de radio.
Veel succes gewenst aan alle lopers zondag. En weet... alle starters zijn winnaars !
De juf komt supporteren !
Een drukke periode waarin we al heel veel geleerd hebben ligt achter ons. Heel wat resultaten zijn op het vernieuwde rapport zichtbaar. Punten vertellen echter niet alles over een leerling . Wat de klas in het algemeen betreft is de juf in elk geval heel tevreden over de werkhouding en het enthousiasme voor heel wat lessen.
Ik wens nog iedereen een deugddoende herfstvakantie Hou jullie goed en gezond !
herfstvakantiegroeten,
juf Els

 

vrijdag 22 oktober 2021

De Bremer stadsmuzikanten.


Woensdag was Maurice jarig. We zongen en hij trok een mooie verjaardagskaart uit de doos. Hij smulden van de lekkere tractatie.
Ondertussen schreven we woordpakket 7 en oefenen we voor het controledictee van volgende maandag.
In de wiskundelessen deelden we met rest (hoofdrekenen + cijferen) en leerden cijferklokken omzetten naar wijzerklokken en omgekeerd.
Thema 2 van taal is af . We maakten enkele toetsen en startten met thema 3 'Nieuwsgierig naar nieuws'.
Wekelijks werken we ook op  classroom . Daarop staan enkele taakjes die we met de chromebooks kunnen afwerken. Handig als we dit jaar allemaal ons eigen chromebook kunnen gebruiken. Het in-en uitloggen lukt nu al heel vlot.
We stapten (en liepen)  naar de Passendalebeek en bekeken de stoming van het water.
De kaart van Moorslede , West- Vlaanderen én België werd bestudeerd en we leerden ook de provincies van ons land met de hoofdsteden.
We luisterden naar het sprookje van de Bremer Stadmuzikanten en stelden die dan voor met gedroogde  herfstbladeren.

We maakten net als de Boedhisten vlaggetjes , versierden die en schreven er een wens of een gebedje op , die we dan door te blazen lieten meewaaien met de wind.
blazende groetjes,
juf Els





 

vrijdag 15 oktober 2021

Strepen op de weg !

Tijdens de verkeersles leerden we dat de strepen op de weg ons heel wat vertellen. Wat precies, dat zochten we samen uit.
Deze week beklommen we al twee Franse bergen tijdens ons dagelijks loopje. Zo raakten we al op de Mont Ventoux en de Mont Blanc. Nu staan we aan de voet van een Afrikaanse berg; de Kilimanjaro !
Blok 2 van wiskunde is af en zo is ook ons eerste wiskundeboek uit. We maakten de toets van dit thema, dat toch wel met die gemengde getallen en het meten van hoeken met een gradenboog niet van de poes is. Geen paniek, voor wie het niet lukte , volgen nog heel wat oefeningen .
Zou het voor de muzische les zijn dat Hade zo enthousiast is?
Ja ja , we legden de laatste hand aan onze poppenkast , maakten een verhaaltje en oefenden met poppen of figuurtjes om het volgende donderdag voor de klas te brengen. Spannend....
Tijdens de werolessen maakten we de toets van het voorbije thema en startten we met het thema 'Goede vaart !' waarbij we al kennis maakten met een atlas en 'Atlas' de Griekse figuur. We weten nu ook waar  Aukjes ( en ons ) plasje uiteindelijk terecht komt. 
Zien we hier 1 of twee duiveltjes 😉?
Ook thema 2 bij taal raakt op zijn eind. We lazen een tekst over een piepende leeuw , oefenden onderwerp en persoonsvorm en schreven woordpakket 6.
In groepjes lazen we informatie over zeepaardjes die we dan aan andere groepjes moesten doorvertellen. 
Daarna volgde een quiz. 
groetjes vanop de Mont Blanc,
juf Els

 

vrijdag 8 oktober 2021

De poppenkast krijgt vorm en kleur !

Maandag werd de juf verwend met een ontbijt voor de dag van de leerkracht. De oudervereniging zorgde voor een lekker dessertje ! Dankjewel !!
De poppenkasten kregen een kleurtje en werden verder opgevrolijkt met stof of anderen materialen. 
Tijdens de wiskundelessen kwamen enkele 'moeilijke' lesjes aan bod. Zo leerden we over 'gemengde getallen' (breuk en geheel getal ) en die omzetten. 
Evenwijdige, snijdende en loodrecht snijdende rechten kwamen aan bod en we werkten ook met de gradenboog om hoeken te meten. 
Bij de inhoudsmaten oefenden we op l, dl en cl en schatten ook de inhoud van voorwerpen .
Achteraf controleerden we natuurlijk.
Ons werothema 'Met wie spreek ik ' is af en we herhaalden in stapjes. Nu kennen we heel wat voor -en nadelen van smartphonegebruik en het gebruik van sociale media.
We oefenden ook op de chromebooks om vlot informatie op te zoeken via de zoekmachine.
Zo zochten we historische sporen van België op en ontdekten waar die in ons land te vinden en zijn en probeerden het jaartal bij de passende eeuw te plaatsen.
In de taallessen luisterden we naar een stukje uit het verhaal van Pluk van de Petteflet en ontdekten wat
vooroordelen zijn.
In groepjes fantaseerden we over een speciaal dier en stelden ons dier voor aan de rest van de groep.
Zaterdag is er wandeltocht . Veel wandelgenot aan de stappers die deelnemen.
wandelgroeten,
juf Els


 

vrijdag 1 oktober 2021

hoekenwerk vinden we plezant !

Een extra dagje verlof na het kermisweekend deed ons deugd. 
Woensdag trokken we naar school in de kleren van onze favoriete sportclub want het was immers  'toon je sport' dag .
Meester Pieter toonde ' s morgens op de speelplaats aan de voetballers  enkele voetbalkunstjes die ze gretig uitprobeerden.
Wekelijks lezen we per duo een stukje hardop uit de aangepaste boekjes van de BIB-box.
Elke vrijdag wordt er uitgekeken naar het hoekenwerk waarbij we met een doorschuifsysteem kennis maken met de vele verschillende opdrachtjes .
Wordt Kamiel een echte uitvinder?
Kan Joëlle ons een weetje uit de jommekeskrant van deze week vertellen?
Wat zal Thiebe maken met playmaïs?
Vindt Oona de puzzelstukjes?
Wat bouwt Remi?
De nieuwe kast  voor de chromebooks is toegekomen . We kregen ook ons wachtwoord toegestuurd van Typ 10 online en nu kunnen we aan de slag om te oefenen.
Ook bij wiskunde en taal werkten we naarstig en leerden we veel nieuws; gemiddelde, grafieken en tabellen aflezen , een krantenartikel schrijven,...en zoveel meer !
sportclubgroeten,
juf Els