vrijdag 28 februari 2014

Carnaval

Deze week werkten we gretig heel wat stukjes leerstof af.We leerden over oppervlakte en ontdekten dat de vierkante meter ook andere vormen kan aannemen maar steeds even groot blijft.Op donderdag werd de move tegen pesten gedanst. We kregen een armbandje waarbij we bewust 'nee tegen pesten' zeiden en er werd in de klas over ruzie maken en pesten gesproken. Het verschil tussen die twee was niet steeds duidelijk. Hopelijk blijft het niet alleen bij dansen en 'nee' zeggen , maar passen we ook echt toe wat we leerden.
De rapporten werden met de leerlingen meegegeven en daarop staat hoe de leerlingen de vele nieuwe leerstof vanaf nieuwjaar verwerkt hebben. 
 De dag voor de krokusvakantie sluiten we traditioneel af met een verkleedpartijtje; carnaval. Kleurrijk en soms origineel verkleed ,kwamen de kinderen naar school, om in de voormiddag eerst nog wat serieus te werken in klas (lessen ietsje aangepast) en in de namiddag stapten we mee met de stoet van de kleuters. Zo werd deze (lange )schoolperiode op een ludieke manier afgesloten en kunnen de leerlingen (én juf) genieten van een deugddoende adempauze. Tot volgende week iedereen !


groeten van 'de rode duivel voor 1 dag'
juf Els






vrijdag 21 februari 2014

Move tegen pesten !

Juf Mia kwam met een leuke verrassing voor Marith en Julie omdat ze met gedichtendachten een gedichtje binnengebracht hadden
We sloten ons werothema ' Tijd voor ons land ' af met een dominospel, enkele toetsjes en de herhaling in de werkkatern en op de computer. Nu zijn we gestart met 'Welkom in onze provincie'
 
Deze week hadden we een stagiair in de klas , meester Pieter-Jan die bepaalde lesjes taal , wiskunde en godsdienst gaf. Ook voor de andere lessen was het een aangename hulp. Op dinsdag volgde de juf een bijscholing over het smartbord (veel dingen bijgeleerd) en kwam juf Maaike in de klas.
Tijdens de muzische les maakten we een kijkdoos..

Heel de week probeerden we één iemand(naamkaartje getrokken) uit de klas te verwennen en vandaag was de ontknoping...was het misschien...Zo ontdekken we dat een complimentje of zo krijgen wel deugd kan doen.
Vandaag start de week tegen pesten. Met de school stelden we een pestactieplan op en in de gymlessen werd de move tegen pesten aangeleerd. Volgende week zal hierrond gewerkt worden in sociale opvoeding. We zullen vooral leerlingen bewust maken dat pesten niet kan en het pestactieplan aan leerlingen uitleggen, hoe, wat ,waar melden en...mét de nodige sancties erbij. Zo hopen we ook op onze school het pesten zoveel mogelijk te bestrijden !!
anti-pestgroeten,
juf Els


vrijdag 14 februari 2014

hard werken en toetsjes

. Het zijn drukke tijden. We leren veel dingen bij en er wordt ook getoetst of iedereen wel mee is met de vele nieuwe leerstof  taal, wiskunde, wero. Ondertussen hebben we ook onze testjes LVS(leerlingvolgsysteem) wiskunde achter de rug.
Tijdens het verbeteren wordt soms een momentje ingeschakeld waarbij leerlingen uitleg geven aan elkaar ('tutoring') over bepaalde onderdeeltjes.



Dinsdagvoormiddag hernamen we nog eens kort ons'tableau vivant' of 'levend schilderijtje' waarbij we drie tafereeltjes uit 'de tovenaar van Oz' uitbeeldden. Ondertussen ronddenwe ook verder ons stripverhaal af.




Op donderdag hadden we nog onze gratis voorstelling 'Mr. en Ms. Murphy' in de Bunder. Sommige leerlingen konden lachen om de grapjes, maar om eerlijk te zijn; het was niet echt de juf haar ding (en veel leerlingen volgden haar hierin).Spijtig.
Vandaag was het 'dikke truiendag' . Hier doen we aan mee met de school, vooral om de leerlingen energiebewust te maken. We hebben dan ook geprobeerd de verwarming wat te minderen vandaag , maar hebben het echter zeker niet koud gehad. Daarbij, we werken ook heel hard in de vierde klas en hebben het meestal té warm in de klas.Ook op andere dagen minderen we dus soms de verwarming .
We hielden ook een korte maandopening waarbij we per twee een rood liefdes-(vriendschapsdrankje dronken


dikke truiengroet,
juf Els

vrijdag 7 februari 2014

kooroptreden en loopwedstrijd

Deze week hadden we er weer een 'tiener' bij. Mathias werd woensdag 10 jaar en dat vierden we met een lied, kroon, kaart en knabbeltje.
Ondertussen kunnen we nu al optellen ,aftrekken, vermenigvuldigen en delen met kommagetallen en weten we dat we best een nulletje bijzetten bij de tienden (honderdsten van maken) als het tienden en honderdsten door elkaar is.We herhaalden al de leerstof van januari want maandag volgt de toets.
De woordpakketten werden onderbroken door een controledictee en  werkwoordweekje maar die werkwoorden verdienen toch nog wat extra oefenwerk.
In de werolessen zijn we volop bezig met ons histothema 'Tijd voor ons land' en leerden hoe België ontstond en over de verschillende koningen.

Vandaag was er muzische dag .Zowel op school ,als bij de kinderen van het koor, was er aandacht voor drama, bewegingsexpressie, muziek en beeldopvoeding.Eerst mocht iedereen het optreden bijwonen van een goochelaar,écht de moeite ! De kinderen op school werkten dan in groepjes rond het thema 'De wizard of Oz' , waar volgende week nog een kort vervolg aan gebreid zal worden.
Voor de kinderen van het Klein Gezang XXL; geef er maar een lap op dit weekend met jullie optreden. De juf is al reuzebenieuwd wat het zal worden en ziet er weer erg naar uit. Alvast een dikke proficiat meester Geert voor het vele werk! En ook een grote pluim voor alle enthousiaste zangers die elke week repeteren en zich ook flink inzetten voor het koor.
Ook de leerlingen (en juf) die zondag van de partij zullen zijn op de loopwedstrijd in Dadizele  verdienen ook een dikke pluim ,want je weet ; finishen is al een overwinning op zich !!!

Klein gezang XXL-groeten,
juf Els