donderdag 17 december 2020

kerstrun en feest in onze klasbubbel

Vorige vrijdag zagen we een grote betonmolen met lange arm om het dak te bedekken van de nieuwe eetzaal. Interessant om van dichtbij eens te bekijken.
Na de laatste proeven stond er heel wat leuks op het programma. We startten  ook al met onze instaples van wiskunde waarbij we in groepjes de bollobo's moesten helpen bevrijden door de juiste kleurencode te vinden (door juiste oefeningen op te lossen)
Woensdag vierden we de verjaardag van Eben, de jongste uit onze klas. Hij mocht iets tekenen op het bord, kreeg de kroon op en trok een verjaardagskaart.  Proficiat !
De vierdeklassers keken uit naar het klasfeest en hadden veel voorbereid. Elk groepje had zijn best gedaan en verdiende dus een ster. Zo wonnen ze de uitdaging van de Sint en de kerstman en zijn ze dus zeker geen...papkinderen !😉
Er werd ook gefeest en gedanst op muziek . We zagen enkele goocheltrucjes ,dansjes, luisterden naar mopjes en enkele presentators praatten alles leuk aan elkaar. Samen vieren is leuk !
Met onze pyjama aan en kerstmuts op  hielden we onze eigen mini - kerstrun !
Voor de mensen in het rusthuis hebben we ook een kerstkaart geknutseld en de gouden parel van december probeerden we ook wat waar te maken door een lichtje te zijn voor anderen.
We schreven nieuwjaarsbrieven en probeerden die mooi voor te lezen.
De vierdeklassers kozen het traditioneel kerstverhaal om als toneel te spelen. Vandaag werd de algemene repetitie (mét aangepaste kledij ) gehouden en het lukte al aardig, zelfs met de liedjes er bij. 
Morgen spelen we het dan nog eens 'voor echt ' met (beperkt ☺) publiek 
Ondertussen zijn de online rapportbeprekingen vlot verlopen en staat de kerstvakantie al voor de deur; De juf hoopt van harte haar bengels op 4 januari terug te zien op school. Voor alle zekerheid besloten we met de lagere klassen om toch al enkele boeken in de schooltas te laten stoppen. Hopelijk kunnen de kinderen die gewoon op 4 januari  onaangeroerd weer meebrengen naar school. 
Gezellige kerstdagen en een gezonde start van  2021 gewenst !
Houd het veilig !
kerstgroeten,
juf Els



 

donderdag 10 december 2020

proefwerkweek

De bestelde kalenders van de oudervereniging werden verdeeld en nu kunnen de ouders stemmen op hun geliefd thema voor de volgende 'Happy Days' fuif... Dankjewel oudervereniging ; het is heel mooi gedaan !(en zelfs de kinderen van de juf  vonden het tof om te stemmen)
De Sint bracht ons op maandag ook nog lekkers en speelgoed voor het hoekenwerk : microscoop, moppenboekje,leesboek van Roald Dahl, tekenboeken,...
Uma was jarig (zélfde dag als de Sint !) . We zongen, ze kreeg een kaart en gooide met de dobbelsteen. We aten ook weer wat lekkers. Dankjewel !
De proefwerkweek werd afgewisseld met tussendoor lopen van de mijl (nu vooral heel belangrijk naar concentratie toe) en muzische momenten . 
Zo knutselden we al een sneeuwmannetje. De vierdeklassers zouden immers graag hebben dat het eens sneeuwt en wie weet... met al die witte mannetjes...
Bij enkele leerlingen (én de juf) hangt de affiche met het vlammetje al uit , zodat ook wij tonen dat we ook aandacht hebben voor andere mensen. 's Middags worden er plaatjes gedraaid voor elkaar en dragen we op die manier ook ons steentje bij voor het goede doel.
Maandag is de laatste proefwerkdag. Woensdag en donderdag zijn de allereerste online rapportbesprekingen. Hopelijk valt dat goed mee en verloopt alles technisch zoals het hoort . De juf houdt wat haar hart vast...Bij mogelijke problemen wordt er wel naar een oplossing gezocht, hoor ! 
Volgende week wordt het klasfeest (donderdag) verder voorbereid. We repeteren ook om het kersttoneel te spelen en zullen nog kaarten kerstknutselen voor de mensen van het rusthuis. Ook de nieuwjaarsbrieven, woordpakket 8 en typ 10 ,...komen wat uitgebreid aan bod.
proefwerkgroeten,
juf Els


 

donderdag 3 december 2020

Sint op school

In de taallessen probeerden we heel wat opdrachten voor ons klasfeest juist uit te voeren om een ster te verdienen. Zo zijn we een uitnodiging en een menu aan het opstellen.Sommige leerlingen verkiezen een papieren versie en anderen wagen zich digitaal. 
Levi telefoneerde naar de directeur om toestemming te vragen voor ons klasfeest en deed dat op een beleefde en goede manier zodat de eerste ster binnen is.
Elke vrijdag kijken de leerlingen uit naar het hoekenwerk. Een dooschuifsysteem bepaalt in welke hoek ze zitten en die zijn heel gevarieerd .
Zo hebben we een timmerhoek, puzzelhoek,technohoek,rebussenhoek,andere talenhoek,typhoek,...

Deze week werkten we ook de leerstof af en herhaalden sommige dingen tegen de proeven.Ons thema 'leren leren' helpt ons wat met tips hoe we aandachtig kunnen werken.
Het is vooral ook belangrijk vroeg genoeg te gaan slapen en af en toe te bewegen, zodat we fris aan de proeven kunnen werken.
De vierdeklassers werkten flink zodat ze klaar zijn voor de proefwerken volgende week. Veel succes alvast ; als je je best doet, komt het wel in orde !
Dinsdag kwam de Sint op school. Om het coronaveilig te houden , was hij al de avond ervoor toegekomen en had hij overnacht in een tent in de gymzaal.
Ook wij mochten bij de Sint en konden...coronaveilig Zwarte Piet groeten. De Sint las een brief voor de klas voor en we konden een spelletje spelen. 
We kregen ook al wat lekkers mee . Hopelijk brengt hij ook op zijn verjaardag zelf(6december) iets voor de klas...
Sinterklaasgroeten,
 juf Els 

 

donderdag 26 november 2020

voorleesweek

Aangezien het deze week de nationale voorleesweek is, wordt er elk laatste kwartiertje van de dag voorgelezen uit 'Matilda',het boek van Roald Dahl. De leerlingen luisteren geboeid naar de rare uitspattingen van Matilda's directeur (het schoolhoofd).
Op vrijdag lezen de leerlingen per twee hardop uit de  BIB-Box boekjes, aangepast aan het niveau van de leerlingen.
Als afsluit van het thema 'Machtig Krachtig' werd een kwartetspel gespeeld. Nu zijn we gestart met het thema 'leren leren' , dat  nu heel goed past met de proefwerken in het vooruitzicht. Ook het herhalingenschema helpt ons om de leerstof in stukjes te oefenen.
Het nieuwe taalthema heet 'Feest'. We werden door niemand minder dan de Sint en de kerstman uitgedaagd om een klasfeest te organiseren. Dat zien de vierdeklassers wel zitten !
Volgende week komt de Sint op bezoek in onze school en ondertussen zijn we zelf een Sint of Piet aan het knutselen. We oefenden ook al wat de pepernoten Samba !
In de wiskundelessen leerden we enkele nieuwe meetkundige figuren ; het parallellogram en het  trapezium en onderzochten hun eigenschappen.We leerden ook geldwaarden en oefenden de digitale klok. Blok 4 is af. Nu rest ons nog de herhaling en de toets.
In de taallessen leerden we ook in een woordenboek opzoeken en alfabetisch rangschikken. Ook heel wat tijd werd er in de spelling van de werkwoorden gestopt , want dat is wel nog nodig...
Je ziet, er werd weer flink gewerkt in de vierde klas. Volgende week werken we nog wat leerstof af en herhalen sommige dingen.
voorleesgroeten,
juf Els


 

donderdag 19 november 2020

leren over elektriciteit !

In de (lange)herfstvakantie was Maxim jarig. Daarom vierden we dit pas maandag in de klas met iets lekkers, de kroon, zingen,...Hij gooide met de dobbesteen en kreeg...een medaille !
De tweede jarige deze week was Alessandro . Naast het trekken van een kaart mocht hij ook met de dobbelsteen gooien en zo konden we allen naar zijn keuzelied (Believe) luisteren.Tof !
We werkten het thema taal (nieuws) af en hielden nog een interview als echte reporters. We maakten ook de toetsen en leerden weer bij over werkwoorden.
Op vrijdag werken we nu na het vrij kwartier tot de middag zelfstandig taakjes af via classrroom. Hopelijk is het niet nodig , maar dit trainen in coronatijden kan goed van pas komen...
We werkten volop verder aan ons thema 'Machtig Krachtig' en leerden hoe een elektrische stroomkring werkt. We onderzochten batterijtjes en kennen nu het verschil tussen een platte batterij, een knoopbatterij en een ronde batterij.
We leerden goed omgaan met batterijen en stonden even stil bij de nadelen voor mens en natuur.
In de wiskundelessen leerden we over de verhoudingstabel en oefenden de bewerkingen tot 10 000.We maakten ook kennis met gelijkwaardige breuken.
Vanuit de gang boven kunnen we goed de bouwwerken die gestart zijn aan de eetzaal volgen. Leuk om telkens de nieuwsgierige blikken te zien. 
elektrische groeten,
juf Els


 

donderdag 29 oktober 2020

nieuwslezers en reporters

Vorige vrijdag waren heel wat vierdeklassers blij om hun jeugdbeweging in de kijker te zetten  en trots hun uniform te dragen op een gewone schooldag.
We zijn er geraakt. Door elke dag 1 mijl te lopen , bereikten we de top van 4 hoge bergen. De juf stuurde een foto door als bewijs van deelname aan de challenge en wie weet...
In de muzische les beluisterden we het verhaal van de Bremer stradsmuzikanten en maakten een knutselwerkje daarrond met herfstblaadjes.
Ook de binnenkant van onze 'eetzaal' werd afgewerkt met stoeltjes, tafeltjes en soms 'echte' leerlingen...
In de wiskundelessen werkten we blok 3 af. We herhaalden en maakten de toets. 
We stonden ook even stil bij 'Allerheiligen  en Allerzielen ' en luisterden naar het mooie verhaal van 'toen oma alsmaar kleiner werd' waarin gemis, verdriet,..ter sprake kwam.

Als afsluit van ons thema over België en de provincies werkten we in groepjes aan een presentatie rond een passend thema.
Het nieuwe werothema 'Machtig Krachtig' startte met het onderzoeken van het meegebracht speelgoed. Werkt dit nu op batterijen, spierkracht of eleltrische stroom?
Per twee hadden we een artikel gemaakt , waarin feiten en gevoelens ter sprake kwamen. Donderdag probeerden we dat als echte nieuwslezers voor de klas te brengen, met aandacht voor lichaamshouding, articulatie en een goede start-en slotzin.
Volgende week is er een weekje herfstvakantie. Die wordt nog met 2 dagen uitgebreid om het coronavirus (hopelijk) wat te kunnen tegenhouden. We komen dus pas terug op 12 november. Daarom krijgen de leerlingen toch wat extra taakjes mee die ze op classroom kunnen vinden. Dit werd met hen overlopen in de klas. 
Toch vooral aan iedereen een deugddoende vakantie gewenst. Hou het veilig en hopelijk zien we elkaar allemaal op 12 november terug.
herfstvakantiegroeten,
juf Els