donderdag 24 september 2020

hoekenwerk en een nieuwe eetzaal knutselen

Vorige vrijdag startten we met het hoekenwerk. Via een doorschuifsysteem kunnen de vierdeklassers kennis maken met een heel aanbod aan activiteiten, zowel herhalend, uitdagend als ontspannend.
Het eerste taalthema zit er op en we maakten enkele toetsen. Achteraf oefenen we de dingen waar we nog wat moeite mee hebben.
Ook de AVI -niveaus werden dit jaar wat vroeger afgenomen (wegens wegvallen vorig jaar omwille van corona) zodat we vlug zich krijgen op hoe het lezen gesteld is. Op vrijdag krijgen de leerlingen de resultaten mee.
Blok 2 van wiskunde werd gestart met al enkel nieuwe dingen zoals 'het gemiddelde'.

We leerden ook een mailtje sturen via ons moorsledegemadres , rekening houdend met hoe je veilig omgaat met dit soort communicatie.

Jasper was de volgende jarige in de rij waarvoor we zongen. Hij trok ook een kaart uit de doos, we smulden iets lekkers en hij gooide met de dobbelsteen. Zo konden we luisteren naar zijn lievelingsliedje.
' Onze eetzaal ' kreeg een passend kleurtje , zowel de muren als het dak.We zongen ook enkele liedjes uit de oude doos , zoals de Zeppelin (mét gebaren).
In de werolessen vertelden we aan elkaar over voorwerpen van vroeger en schrokken er van hoe een bril, huis , toilet, fiets of...er vroeger uitzagen...Sommigen waren blij dat in deze tijd leven...
groetjes uit het verleden,
juf Els

 

donderdag 17 september 2020

de daily mile lopen

Wat een sportieve bende ! We zijn pas half september en iedereen kan de mijl (1,6 km ) uitlopen zonder te wandelen. 'One mile a day' om gezond en fit te blijven, zich beter te kunnen concentreren tijdens de lessen en 13 minuutjes gezellig met elkaar te praten...We zijn fan !
We zijn klaar met blok 1 van wiskunde ( meest herhaling) , maakten de toets en oefenen nu op de dingen waar we ( voor iedereen anders )nog meest aan misten voor we overstappen naar blok 2.
Juf Aagje kwam ons helpen om ons wachtwoord aan te passen zodat we nu zelf kunnen inloggen voor zowel bingel, classroom als typ 10 (wat later) en dit alles vanuit ons moorsledegemadres.
In de lessen muzische bekeken we de afbraakwerken van de oude eetzaal en de plannen van de nieuwe eetzaal. Nu is het aan ons om met een schoendoos een nieuwe eetzaal te maken. We maakten al ramen en deuren. Het schilderen is voor volgende week.

Donderdag was er de eerste fluocontrole en bijna iedereen van de klas was in orde met het dragen van de fluojas.
In de taallessen leerden we op een beleefde manier discussiëren en probeerden met argumenten een stelling kracht bij te zetten om de anderen van onze mening te overtuigen.
Woensdag zetten we onze sportclub in de kijker door met onze clubkledij te tonen dat we trots zijn op de sportclub waar wij bij horen.
Morgen is het strapdag en proberen we zoveel mogelijk te steppen, wandelen of fietsen naar school. Hou het veilig ..met fluojas en helm !
sportclubgroeten
juf Els

 

donderdag 10 september 2020

kennismaken met Clo-Clo en veel meer...

In de taallessen leerden we al over werkwoorden en zochten de infinitief en de stam. We weten nu ook dat we de persoonsvorm kunnen vinden door de ja-nee vraag te stellen.
Als echte speurneuzen zochten we in tekstjes wie de graffitispuiter uit Brommelgem was , waar de daad gepleegd werd en met welk voertuig.
We schreven ook 'instructietaal' en controleerden of onze vier stapjes klopten.
In de wiskundelessen herhaalden we de lengtematen en rekenden met de tijd.Door heel goed te cijferen verdienden we extra speeltijdminuutjes.
De eerste jarige die de kroon op kreeg , was Levi.We zongen , hij trok een kaart en we werden getrakteerd. Proficiat, hoor !
In een vloergesprek noteerden we antwoorden over het bijbelverhaal van Jona.
Enkele leerlingen ontgroeiden hun fluojas en kregen een maatje groter . Dankjewel oudervereniging !
In de muzische lessen raakte ons kleurrijk groepskunstwerkje bijna af.
Ook de verjaardagsslinger kan bijna aan de muur hangen. We wachten nog eventjes tot de 2 zieke leerlingen ook hun werkje er kunnen bijhangen.
Ook in het lopen maken we grote vorderingen. We lopen nu al 1 toer helemaal en wandelen maar 1 keer bij de tweede toer !
Het boekje 'Ik pen' werd gestart en met een echte pen proberen we netjes te schrijven, rekening houdend met de schrijfwijze van elke letter.
De leerlingen zijn ook deze week een eerste keer gaan zwemmen.
We maakten kennis met Clo-Clo , onze Franstalige klaspop en zijn vrienden.en leren  door zijn verhalen en muziek  op een speelse manier enkele Franse woordjes kennen.
Franse groetjes van Clo-Clo en...
juf Els

 

vrijdag 4 september 2020

Yes ! Een kleurrijke start !

1 september; we zijn blij om weer allemaal te mogen starten . Het jaarthema 'Yes, de Bunderboog kleurt je dag ' straalt dan ook vrolijkheid uit !
De eerste morgen verwelkomden de juffenons met kleurrijke kledij (elke maand stelt een kleur voor) en bordjes op de speelplaats.Daarna trokken we naar onze nieuwe  klas en maakten kennis met de juf , hoorden we wat afspraken bekeken we onze bank en het materiaal.
We speelde het M&M spel om zo elkaar wat beter te leren kennen .
De kleuurijk geklede juf Nancy gaf ons de opdracht om een zilveren penning in het bos te zoeken. Dat deden we tijdens ons looptochtje en ja , Yentl was de gelukkige vinder ! Hij mocht in de namiddag de penning in de schatkist stoppen .
We kwamen in de namiddag met de hele school samen , verzamelden alle zilveren munten in de schatkist en leerden ook het dansje 'Jeruzalema'.
Ondertussen werd er ook al flink gewerkt, we behoren nu immers tot de 'oudste groep' van de school (4-5 en 6de lj). Zo oefende we al een eerste woordpakket en maakten in taal kennis met de school 'De Brommel'
Tijdens de wiskundelessen oefenden we de tafels in en herhaalden de getallen tot 1000. Stap voor stap kijken we waar er nog , na de coronaperiode vorig schooljaar , wat extra aan gewerkt moet worden. Voorlopig valt alles goed mee.
In de werolessen bekeken we enkele klasdagboeken , zoals dat van Anne Franck en dat van juf in haar  lagere schooltijd. Dat heeft te maken met het eerste werothema 'Een duik in het verleden .'

We kozen ook al een boek uit de klasbibliotheek en sommigen zijn zelfs al aan een tweede boek bezig ; dappere lezers, die vierdeklassers !
Het is even wennen op de speelplaats want de eetzaal is helemaal afgebroken. Gelukkig raakt de voorkant en de rest van de  nieuwe speelplaats  bijna helemaal klaar.
Zo zijn we goed gestart met ons tof , klein bendeke in 4A. Klaar om veel bij te leren , stap voor stap, op allerlei vlak. We duimen voor een aangenaam en  boeiend schooljaar waarbij we een hechte groep vormen en hopelijk gespaard blijven van virussen en zo...
kleurrijke groeten,
juf Els