donderdag 29 oktober 2020

nieuwslezers en reporters

Vorige vrijdag waren heel wat vierdeklassers blij om hun jeugdbeweging in de kijker te zetten  en trots hun uniform te dragen op een gewone schooldag.
We zijn er geraakt. Door elke dag 1 mijl te lopen , bereikten we de top van 4 hoge bergen. De juf stuurde een foto door als bewijs van deelname aan de challenge en wie weet...
In de muzische les beluisterden we het verhaal van de Bremer stradsmuzikanten en maakten een knutselwerkje daarrond met herfstblaadjes.
Ook de binnenkant van onze 'eetzaal' werd afgewerkt met stoeltjes, tafeltjes en soms 'echte' leerlingen...
In de wiskundelessen werkten we blok 3 af. We herhaalden en maakten de toets. 
We stonden ook even stil bij 'Allerheiligen  en Allerzielen ' en luisterden naar het mooie verhaal van 'toen oma alsmaar kleiner werd' waarin gemis, verdriet,..ter sprake kwam.

Als afsluit van ons thema over België en de provincies werkten we in groepjes aan een presentatie rond een passend thema.
Het nieuwe werothema 'Machtig Krachtig' startte met het onderzoeken van het meegebracht speelgoed. Werkt dit nu op batterijen, spierkracht of eleltrische stroom?
Per twee hadden we een artikel gemaakt , waarin feiten en gevoelens ter sprake kwamen. Donderdag probeerden we dat als echte nieuwslezers voor de klas te brengen, met aandacht voor lichaamshouding, articulatie en een goede start-en slotzin.
Volgende week is er een weekje herfstvakantie. Die wordt nog met 2 dagen uitgebreid om het coronavirus (hopelijk) wat te kunnen tegenhouden. We komen dus pas terug op 12 november. Daarom krijgen de leerlingen toch wat extra taakjes mee die ze op classroom kunnen vinden. Dit werd met hen overlopen in de klas. 
Toch vooral aan iedereen een deugddoende vakantie gewenst. Hou het veilig en hopelijk zien we elkaar allemaal op 12 november terug.
herfstvakantiegroeten,
juf Els

 

donderdag 22 oktober 2020

op verkenning in onze gemeente

Tussen al het 'coronagolfnieuws' door, proberen we zo goed mogelijk de lessen in een positieve sfeer te laten verlopen, rekening houdend met alle coronavoorschriften...
dus nog wat meer ontsmetten van handen, banken,...verluchten van de klas...en zo hopen dat onze klas verder gespaard blijft. 
Donderdag kon de zwemles nog gewoon doorgaan en gaf juf Marianne een pluim over de goede vooruitgang bij het zwemmen van klas 4A.Proficiat ! De juf hoort dat graag , hoor ! 
Donderdagnamiddag trokken we er te voet op uit om onze gemeente wat beter te verkennen. Dit past in ons werothema over 'onze gemeente, onze provincie en ons land '
We kwamen langs heel wat openbare gebouwen, hoofdstraten , en monumenten of standbeelden .
Ook bij heel wat verkeersborden stonden we even stil om de betekenis uit te leggen.
We ontdekten ook verschillende gebieden uit onze gemeente :  recreatiegebied, woongebied, landbouwgebied,industriegebied,...
Tijdens de wiskundelessen leerden we over de vlakke figuren en hun eigenschappen. We oefenden ook de getallenkennis tot 10 000 en maakten bij cijferen delingen.We leerden ook de cijferklok lezen tot op 1 minuut.
We maakten bij spelling ons eerste controledictee en oefenen nu op onze foutjes. Nu komen er 5 weken geen woordpakketten bij maar leren we de spelling van de werkwoorden in de tegenwoordige tijd.
We doen mee met de 'one mile a day' wedstrijd van 'MOEV' waarbij we elke dag een stukje van een berg beklimmen (door kruisjes te zetten na het lopen van onze mijl) Zo beklommen we al de Mount Ventoux en de Mount Blanc  uit Frankrijk en nu zijn we bezig met de Kilimanjaro (in Afrika)
Zullen we ook de top van de hoogste berg van de wereld (Mount Everest )bereiken?
Dat weten we volgende week...
Morgen is het dag van de jeugdbeweging en mogen de leerlingen hun uniform aantrekken.
groetjes vanuit de bergen...
juf Els

 

donderdag 15 oktober 2020

liedjes uit de oude doos

Imram was de volgende jarige in het rijtje. We zongen en kregen iets lekkers.Hij tekende ook iets leuks op het bord. Bravo voor de jarige !
Vorige week werden we getrakteerd op lekkere frietjes van de oudervereniging. Dankjewel !We waren ook verkleed in het thema 'Egypte' er zijn benieuwd naar de foto's en de kalender.
Elke vrijdag is er ook wieltjesdag voor de tweede en derde graad. Dan krijgen we ruimte op de speelplaats om naar hartelust te skaten, rolschaatsen,...
Naar aanleiding van ons godsdiensthema 'levensadem' maakten we gebedsvlaggetjes en bliezen met de wind onze gebeden weg in het bos.
In wero zochten we onze eigen woonplaats op , op de kaart van Moorslede. We leerden ook over West-Vlaanderen en de andere provincies van België.
In groepjes zongen we 3' liedjes uit de oude doos' en zochten passende en creatieve bewegingen om aan de klas te tonen.
We zijn klaar met het tweede thema van taal en maakten enkele toetsen. Ondertussen oefenden we al woordpakket 7.
Ook bij wiskunde zaten we niet stil. Ons eerste boek is uit en blok 3 is gestart met weer heel wat nieuwe leerstof.
Donderdag mochten we naar een voorstelling in de Bunder. De muziekinstrumenten, het verhaal over  pepe, de wesp, de vispa en de tijd... konden de vierdeklassers wel smaken.
Vrijdag worden er individuele foto's genomen en maandag kunnen we genieten van een welverdiende vrije dag.
groetjes van 'mijn tante uit Marokko' en 'broeder Jacob'
😉juf Els

 

donderdag 8 oktober 2020

gekke verhalen over gekke dieren

In de muzische lessen knutselden we Egyptische maskers  en  kragen van de farao. Met wat aangepaste kledij zijn we morgen helemaal klaar voor de foto !
In het afvalhokje spoten we de kragen met goud(zilver) kleur zodat we er echt Egyptisch chic zullen uitzien.
Heel wat nieuwe leerstof kwam aan bod in de wiskundelessen ; gemengde getallen, loodrecht snijdende rechten,digitale klokken (na de middag), een hoek meten in graden met onze geodriehoek,...Blok 2 is af, we zijn aan het herhalen en maandag en dinsdag  volgen de toetsen.
Dinsdag zijn we ook weer verhuisd. Dit doen we heel regelmatig zodat iedereen wel eens bij iedereen in de klas zit.
In de lessen Nederlands stelden we in groepjes een raar dier voor aan elkaar met gekke kenmerken.
We maakten ook oefeningen op onderwerp en persoonsvorm ,die als twee dikke vrienden door het leven gaan.
We lazen een tekst over een piepende leeuw en losten vraagjes op. Ook het hardop lezen kwam wat extra aan bod.
Tijdens de godsdienstlessen met als thema 'Levensadem' bliezen we een kaart om iemand iets goeds toe te wensen.
Morgen hoeven we geen lunchpakket mee te brengen want de oudervereniging trakteert met frietjes. Joepie !Volgende week worden enkele lessen gewisseld (turnen) aangezien we op donderdag naar de Bunder trekken voor een voorstelling.
dierengroeten,
juf Els


 

donderdag 1 oktober 2020

leren typen met typ 10

Na een vrije dag voor de kinderen (niet voor de juffen en meesters) werd er weer druk gewerkt en geleerd in de vierde klas. Het tweede deel van de week waren we zelfs de oudsten op school , aangezien de derde graad op zeeklassen zijn.
De boekjes van top 10 zijn toegekomen en zo kunnen we aan de slag om te leren typen. We oefenen nu nog op computerklavieren en leerden via pictogrammen de 6 groene letters van de linkerwijsvinger.
Tijdens de spellinglessen schreven we woordpakket 5 met de moeilijkheid -ig, ei of ij en woordjes op -elen,-enen,-eren . Spelling is niet voor iedereen het lievelingsvak, maar toch is het belangrijk om te blijven oefenen en veel te schrijven.

We zochten in groepjes(doorschuifsysteem) informatie op over vroeger en leerden heel wat bij over erfgoed.

Volgende week maken we enkele attributen die passen bij het thema 'Egypte' ; een kraag en hoofddeksel.Dit is een leuke opdracht van de oudervereniging ter vervanging van de Happy days. Daarvoor mag wat versiering (bv. spirelli meegebracht worden op maandag) Vrijdag dossen we ons dan helemaal uit voor de foto in Egyptische farao's .( tip: jongens; zwarte kledij, meisjes witte gewaden,...)
We oefenden wat ons hardop lezen in groepjes en de volgende 2 weken zullen we daar nog wat extra aan werken..
Tijdens de wiskundelessen leerden we de inhoudsmaten ,maakten LVS(leerlingvolgsysteem) testen en kennen nu het verschil tussen een (blok)staafdiagram  en een lijndiagram.
typ10 groeten,
juf Els