donderdag 28 januari 2021

samen lekker ontbijten

Vorige vrijdag kwamen we hongerig toe op school, want we ontbeten samen in de klas.
Dat was lekker en gezellig. Goed ontbijten, dan ben je gezond bezig !
We leerden in de lessen Nederlands zelf een verslag schrijven met aandacht voor inleiding, midden en slot. De woordsoorten kwamen aan bod en ook de trappen van vergelijking.
In de wiskundelessen leerden we breuken optellen en aftrekken +gelijknamig maken en omzetten in gemengde getallen. Ook het handig rekenen bij x50,x5,x25,...kwam aan bod.

Ons godsdiensthema 'symbolen' loopt op z'n eind en we stelden zelf een meegebracht symbool aan de klas voor.
Elke dag wordt ons witoof gecontroleerd en we zien al een duidelijke verandering. 
In de muzische les zagen we enkele blow-up kunstwerken en tekenden zelf een blow-up.
Donderdag was het poëziedag. We maakten kennis met gedichtjes, deden mee aan de gedichtenwedstrijd en leerden hoe we een gedicht best voordragen.
De juf had een testje in petto waarbij we in 10 minuutjes een gedichtje mochten overtypen en zo kregen we een bijna foutloze typkoning !Proficiat !
Aangezien de lamp van ons smartbord het wat laat afweten , krijgen we een nieuw Prowisebord. Voorlopig worden de 2 borden nog afwisselend gebruikt en wordt er geleidelijk aan overgeschakeld, maar we zijn blij met het 'helder' bord; beter voor onze ogen ...
Stiene is de eerste jarige in het nieuwe jaar. We zongen, ze trok een kaart en we werden getrakteerd. Smakelijk !
Prowisegroeten,
juf Els

 

donderdag 21 januari 2021

gezond kokerellen

Dit jaar konden we jammergenoeg niet zelf onze inkopen doen in de supermarkt (coronamaatregelen), maar brachten we zelf de ingrediënten mee om gezond te koken.
In groepjes zorgden we voor een lekker aperitiefje vol vitamientjes, een super gezond voorgerechtje, een smakelijk hoofdgerecht en een fris dessertje.
Iedereen had gelukkig de juiste spulletjes mee en werkte goed samen om alles klaar te maken en het trampolientje ook netjes achter te laten. Ook de afwas samen doen , hoort bij kokerellen !
Heel wat leerlingen proefden alles. Santé !
Aangezien zowel ons taal- als wiskundethema werd afgesloten, stonden er deze week heel wat toetsjes op het programma. Achteraf bespraken we die uitgebreid en leerden veel uit de extra tips.
Ook aan elkaar uitleg geven ,kan helpen om dingen beter te begrijpen.
Tijdens de instaples van wiskunde (blok 6 ) probeerden we in groepjes pingping te verzamelen om zo tussendoortjes te kopen.
We raakten aan 126 pingping en daarmee kochten de leerlingen *5 minuutjes langer speeltijd en *spelen van het spelletje 'ik zit in het groen' . Dat komt dus een van volgende dagen zeker nog bod.
Alles staat al klaar om morgen lekker en gezond  te ontbijten...De kinderen én de juf zien er naar uit. Ook mogen de vierdeklassers morgen hun symbool voorstellen.
smakelijk groetjes van alle koks uit 4A en
juf Els

 

donderdag 14 januari 2021

leren programmeren en witloof kweken

Na een testweek worden de nieuwe speelgoedbakken bij mooi weer over de middag gebruikt. In onze bak zit aangepast speelgoed voor 4de, 5de en 6de leerjaar. Dankjewel , juffen van de speelplaatswerking voor het initiatief !


Begin januari is ook de juf jarig. De leerlingen zongen en er werd ook een kaart uit de doos getrokken , gegooid met de dobbelsteen en getrakteerd. Tof !

Juf Aagje kwam ons op dinsdag uitleggen hoe we kunnen starten met leren programmeren. dat deden we via 'code .org' waarbij we onder andere de 'angry bird' naar de juiste richting moesten sturen.
We hoorden weer een verhaal met de belevenissen van Clo-Clo , Sandrine en Arthur en maakten zo weer kennis met nieuwe Franse woordjes.
Het taalthema loopt op zijn eind en we leerden over verkleinwoordjes en alinea's. Ook 4 uitdrukkingen (zegswijzen) kwamen aan bod.
Tijdens de wiskundeles verstopten we ons helemaal, gedeeltelijk of juist niet om zo te leren over kijklijnen en wat dan wel of niet zichtbaar is. We deelden ook (cijferen) en oefenden de digitale klok.
De vierdeklassers waren niet bang om hun handjes vuil te maken en zo als echte boer of boerinnetje mee te helpen bij het starten van onze 'witloofteelt' , wat past bij ons werothema over gezonde voeding.

We volgden de stapjes die bij de witloofkit zaten om zo samen witloof op water te kweken in een emmer  . Elke dag heeft iemand zijn of haar (controleer)taakje. Hopelijk zien we binnen 3 weken echt resultaat.
De verkochte koekjes mogen  deze dagen afgehaald worden. De vierdeklassers staken de handen uit de mouwen om alles uit te laden en klaar te zetten in het lokaal.
koekjesgroeten,
juf Els

 

donderdag 7 januari 2021

Gelukkig en gezond nieuwjaar !

Juist voor de vakantie vierden we nog de verjaardag van Yentl. We zongen , hij trok de verjaardagskaart en we aten iets lekkers. Proficiat !
Een nieuwe start van het jaar, dus ook een start van veel nieuwe thema's. In wero staat gezondheid voorop. We sorteerden lege verpakkingen en ontdekten welke producten er gezond of ongezond zijn en maakten kennis met de voedings- en bewegingsdriehoek.
In de wiskundelessen berekenden we de omtrek van vlakke figuren , tekenden patroontjes verder, oefenden op het vergelijken van breuken (gelijknamig maken) en leerden handig optellen en aftrekken tot 10 000.
In de taallessen is het nieuwe thema : Wel? Gezond? Gezond en wel ! We laten ons nu minder misleiden door reclame en leerden figuurlijk taalgebruik. Ook de woordsoorten kwamen aan bod.
Tijdens de spellinglessen oefenden we woordpakket 9.
We knutselden sleetjes met figuurtjes er op in de hoop dat het bij ons ook eens zou sneeuwen...
Op de dag van driekoningen (woensdag) lazen we in  puzzelgroepjes over 1 van de drie Wijzen en vertelden dat dan door aan de anderen.
Zo maakten we een goede start van het nieuwe jaar waarin we hopelijk wat virusvrij verder kunnen werken en ook nog heel veel samen kunnen beleven.
nieuwjaarsgroeten,
juf Els