donderdag 25 maart 2021

corona strooit (weer) roet in het eten

Zondag was het downsyndroomdag . Dat bracht Maxim op het idee om de maandag met de andere twee kousen naar school te komen. Daar deden heel wat vierdeklassers en de juf graag aan mee want anders zijn, dat vinden ook wij oké !
Na de neerslag en de temperatuur onderzochten we deze week de windrichting en windsnelheid . Zo hielden we tijdens onze dagelijks lopen van de mijl even halt om de zak in de lucht te steken en te ontdekken van waar de wind kwam.
We werkten met papier maché en onze ballonnen met papiersnippers staan nu te drogen. Waarschijnlijk zullen ze in de toekomst een andere bestemming krijgen dan de geplande kuikens ...
We werkten blok 8 van wiskunde af, herhaalden en maakten de toets. De vierdeklassers bewezen dat ze goed mee zijn met de wiskundeleerstof.
Ook bij Nederlands komen we aan het einde van thema 7. De toets  komt pas de woensdag na de vakantie.
Aangezien de vakantie een weekje vervroegd wordt er we spijtig genoeg geen afstandsonderwijs (digitaal) mogen geven, krijgen de leerlingen kans om enkele taakjes te maken .
Deze taakjes vinden de leerlingen via classroom (wat ze gewoon zijn). Dit zijn gevarieerde taakjes waaruit ze kunnen putten om wat te herhalen of extra  te oefenen . 
Dit omvat ook wat typen, hardop lezen, tekenen,lopen,...😏
Gelukkig werkten de leerlingen tot nu toe heel flink en zijn we prima geschoven met alle leerstof zodat we op dit gebied niet direct in de problemen komen .
Morgen oefenen we nog wat fietsvaardigheden (fiets niet vergeten !) ;vooral het naar links achterom kijken terwijl ze mooi blijven rechtdoor fietsen. Dit is heel belangrijk in het echte verkeer.

Een prettige (lange) vakantie gewenst !
paasgroeten,
juf Els



 

donderdag 18 maart 2021

Wat een weer !

Onze waarnemingen van de temperatuur en neerslag van vorige week verwerkten we in een tabel.Dat past in ons werothema : Wat een weer ! Bovendien kunnen we hier heel wat wiskunde bij betrekken: gemiddelde,positieve en negatieve getallen, diagrammen,...
Alleen jammer dat er nog niet echt een lentezonnetje schijnt...
Ons godsdienstthema van Mozes zit er op . De leerlingen luisterden al die weken geboeid naar het bijbelverhaal en kunnen al vlot de volgorde van de prenten vertellen.
In de wiskundelessen leerden we de rekenmachine gebruiken en zagen we via een oefening in, wanneer we die best wel of niet gebruiken.
We leerden ook over honderdsten en duizendsten en zo komt de tabel met de kommagetallen alsmaar langer. 
In het taalthema 'Jong geleerd is oud gedaan' maakten we kennis met de bejaarden van het woonzorgcentrum 'De krasse knarren' en beluisterden nieuwsberichten over kranige oudjes.
We leerden ook info in tabellen en diagrammen gieten en hebben ook enkele vragen voor onze eigen opa en oma (interview)
We zochten de betekenis van woorden op in het woordenboek , of zochten hulp op een andere manier om zo toch te weten te komen wat het woord wil zeggen.
In de knutselles werkten we verder aan onze 'Cirkels' en het stripverhaal van 'Matlida'.
Ondertussen blijven we ons zo goed mogelijk aan alle maatregelen houden, veel ontsmetten, in de arm hoesten,ramen en/of deuren extra open zetten...en de banken en stoelen extra ontsmetten...
Alle letters van het typen zijn nu aangeleerd. Vergeet ook niet regelmatig te oefenen via typ10 online !
weer - of - geen -  weer...
vrolijke groeten,
juf Els


 

donderdag 11 maart 2021

jeugdboekenweek 'Wat een feest' en stop motionfilmpje

Joepie; onze klaspuzzel raakte eindelijk af !
In maart is het jeugdboekenmaand. Het ideale moment om weer eens wat stil te staan bij lezen en ...juf kwam haar belofte na. Al 11 leerlingen lazen het boek van Sjakie en de chocoladefabriek helemaal uit en zo was het tijd om samen naar de film te kijken. Gezellig !
Aangezien we niet naar de bibliotheek konden trekken om het biebspel te spelen , deden we het dit jaar maar online. Per 2 vulden we de quiz in en... er werd hoog gescoord !
Dat de vierdeklassers veel bladzijden per week lezen , zagen we aan de leesmeter.. Die stond al vanaf de eerste week heel hoog ! Proficiat, lezers !
Donderdag kwam meester Jan ons wat uitleg geven over hoe we zelf een 'stop motion' filmpje konden maken via 'stop motion animator.' De leerlingen waren hier vlug mee weg  en maakten leuke en grappige filmpjes met beeld én bijpassende klank. 
De meegebrachte autootjes en legoventjes kwamen goed van pas.
We maakten ook de toets van taalbeschouwing en begrijpend lezen en oefenden de werkwoorden verder in.Tijdens  de wiskundelessen leerden we optellen en aftrekken van kommagetallen en leerden we over seconden (de tijd)
Zondagvoormiddag worden de pastaboxen geleverd. Dankjewel en smakelijk aan alle mensen die er een kochten en zo de school steunden. Als er een foto gemaakt wordt van het bereiden of het resultaat, kan je die doorsturen en nog een leuke prijs winnen.
boekengroeten,
juf Els









 

donderdag 4 maart 2021

Sneeuwwitje

                                                                                                                                                       de fiere acteurs !                                            


Maandag speelden we het sprookje 'Sneeuwwitje' . De vierdeklassers kropen in de huid van een sprookjesfiguur en gaven het beste van zichzelf ! Fijn om te zien hoe ze ook in toneel spelen stappen vooruit maken.
 Aangezien we door corona geen publiek in de klas mochten uitnodigen, filmde de juf en kan je het geheel bewonderen via de schoolsite bij foto's 4de klas.
De boze stiefmoeder vergiftigde Sneeuwwitje .
Hey ho, hey ho ! De dwergen marcheren naar hun huisje in het bos.
Gelukkig komt de prins langs en...ze leefden nog lang en gelukkig !
Proficiat aan Lena; we zijn trots op onze klasgenootje want ze verbrak het record verspringen van het 4de leerjaar ('aller tijden')!
Als afsluit van ons thema over België speelden we kwartet en domino .We oefenden online de Mundo-toets en leren nu in stapjes het thema .
In de wiskundelessen leerden we over cirkels en driehoeken. We herhaalden ook blok 7 want de toets komt er aan.
In het taalthema zochten we via vacatures naar passende beroepen voor mensen met een bepaald profiel.Daarna zochten we signaalwoorden. We leerden ook over samenstellingen en afleidingen.
groetjes van Sneeuwwitje en...
juf Els