woensdag 24 december 2008

kerstvakantie


De laatste schooldagen van 2008 zitten er op. In de les beeldopvoeding werd ook rond Kerstmis en nieuwjaar gewerkt. Op vrijdag hadden we met heel de lagere school een kerstbezinning. Ook in klas vierden we Kerstmis. Een kerstverhaal werd voorgelezen , de zelfgemaakte kerstkaarten verdeeld en we speelden ons kersttoneel voor de kindjes van het 2de kleuter. Dan werden de kinderen getracteerd op ... 'champagne?' en cake van de juf en op wat lekkers van Guillaume die in de vakantie (vandaag) jarig is. We speelden ook samen enkele spelletjes: 'zwarte ballen' en ' ik zit in't groen en...'

In klas zit het feesten er op , ik wens jullie nu ook thuis een reuzegezellige kerstavond en een aangename overstap naar 't nieuwe jaar...
kerstgroeten en tot volgend jaar,
juf Els ( die nu ook nog vlug de kersttafel wat zal versieren...)

P.S. voor de kinderen: Flink jullie nieuwjaarsbrief voorlezen volgende week hé !!!!

woensdag 10 december 2008

Toetsweek !


Vorige donderdag hadden de Zwarte Pieten zich overslapen in het slaapklasje en schrokken zich een hoedje van de bel. Een poos later kwam de Sint met de politie toe, zoekend naar de Pieten.
De kinderen maakten die dag ook iets lekkers in de muzische opvoeding, en kregen ook een zakje lekkers van de Sint. Vrijdag vierden we de verjaardag van Laura met weer wat lekkers en mochten we in de gymzaal een halfuurtje gebruik maken van het pietenparcour.En de vierdeklassers slagen allemaal als de beste klimmers... Maandag , na zijn verjaardag,lag er ook in de klas iets; knexx en tangrammen.

Tussen al dat leuks door moest er ook hard gewerkt worden, want er werden heel wat proeven afgenomen . Niet alleen kennis, maar ook praktische vaardigheden , muzische activiteiten en sociale vaardigheden worden getest .We willen dan ook een leerschool zijn met hoofd, handen en hart. Nog eventjes op de tanden bijten...
De vooruitzichten zien er alleszins veelbelovend uit. Ook wij laten de kerstsfeer in klas wat groeien. We steken ondertussen al 2 kaarsjes aan op de adventskrans .Onze kerstboom staat er al en is mooi versierd. De rest volgt...
De leerlingen kozen er voor om 'het traditioneel kerstverhaal' te spelen en zien er al naar uit.
Veel groeten,
juf Els

woensdag 3 december 2008

Wachten op de Sint !


Donderdag 27 november kregen we met de hele school een gezond ontbijt voorgeschoteld. De kinderen konden kiezen uit brood, cornflaces,water,fruitsap,melk,kaas, mager vlees, yoghurt,appel,peer,... Blijkbaar smaakte het want er werd heel veel gegeten... Op vrijdag zetten we het project 'voeding' verder met een fruitkwartier samen met de peuters.De leerlingen hadden alles mooi gewassen en gesneden en mochten dan om de peutertjes van juf Magda. Het was heel leuk om te zien hoe de vierdeklassers de kleintjes hielpen en ervoor zorgden dat ze stukjes fruit aten.Van sociale opvoeding gesproken...
Arthur, Tessan en Guillaume waren de gelukkige winnaars van een boterhamdoos en Ewoud, Inge, Lore en Ibe kregen een boekje. Zij kwamen uit het doosje en hadden telkens een gezond (fruit of groente) tussendoortje mee. We werden ook allen getracteerd via de mama van Ciska met een pakketje info en wat (gezond) lekkers, dat prima aansloot bij ons thema . Dankjewel hoor.

In de godsdienstles maakten we van citroenen limonade, want we leerden dat conflicten op te lossen zijn, en dat we na een conflict altijd nieuwe kansen krijgen om het beter te doen, of goed te maken. Zo kunnen zure citroenen, met wat inspanning (suiker,...) toch zoet en lekker smaken!!
Tussen dat alles door waren we ook gretig aan het herhalen, we maakten werovraagjes voor elkaar en speelden zo ook eens juf en meester. De laatste toetsen werden ook naar huis meegegeven om eens zicht te krijgen op de vorderingen van de kinderen.
Maandag kregen we opeens bezoek en werden we verrast met een nieuwe klasgenoot: Piet Mostaerd. We hopen dat hij zich vlug thuisvoelt in onze klas en de leerlingen zijn in elk geval heel enthousiast om hem te helpen zijn weg te vinden in onze school. Welkom Piet !!!

Vrijdag kregen we ook te horen dat de Zwarte Pieten in onze school 'logeren' en hielpen we gretig het slaapklasje installeren. In onze schoen zat er zelfs deze morgen al iets lekkers. We zijn toch wel benieuwd wat nog volgt...
Groeten uit de vierde klas,
juf Els

woensdag 5 november 2008

Aan een eerste vakantie toe!

Met de herfstvakantie in zicht hebben we ons rapport meegekregen en de meeste leerlingen waren tevreden met hun resultaten. Voor en na de vakantie konden we ook nog eens twee leerlingen in de bloemetjes zetten met hun verjaardag ;Inge en Gunther. We hebben het ons weer laten smaken.
De helft (!! jaja, zoveel) van onze klas was paraat op de herfstcross en zetten hun beste beentje voor. En het was een lastig parcour...Michiel bemachtigde weer de overwinning met ruime voorsprong.
In godsdienst stonden we ook stil rond Allerheiligen en Allerzielen . Voor en na de vakantie oefenen we snelrekenen (commandorekenen) om het vlug en uit het hoofd rekenen wat te trainen. Ondertussen hebben we ook ons werothema over 'leren leren ' afgerond en startten we met ' Beestig gezond; voeding' . We hadden het over 'smaken' en ongezonde producten. We sorteerden lege verpakkingen en zochten naar (schadelijke) kleurstoffen .

Elke leerling is ook zijn of haar zinnetje over onze klas aan het intikken op de weblog en volgende week zien jullie er het resultaat van. Zo leren de kinderen ook zelf wat meewerken aan de klasblog.
Een prettig, verlengd, St.-Maartenweekend
Juf Els

woensdag 22 oktober 2008

Jan de Zebra

Vrijdag was het 'dag van de jeugdbeweging' en dat kon je bij ons in klas duidelijk zien; heel wat kinderen hadden hun uniform aan.We speelden die dag ons toneel over Jan de Zebra en ik kan zeggen: er zit talent in de klas. Dat belooft voor de volgende voorstellingen...De tafelgroepjes zijn ook gestart. Dit gaat door op hetzelfde halfuurtje met alle klassen (behalve 1ste graad) en de kinderen gaan naar een bepaalde klas waar ze bij kinderen zitten die op hetzelfde niveau zitten en trainen in het vlot en juist de tafels kennen. Deze week werkten we vooral ook rond sociale vaardigheden, waarbij we mekaars 'andere kantjes' wat leren aanvaarden en er mee leren omgaan. Ons doel is dat iedereen er bij hoort en dat iedereen zich goed voelt in de groep. Daar blijven we natuurlijk gretig aan werken. Ons zelfgemaakt stelwerkje 'Ik weet iets goeds van jou' toont ook dat iedereen toffe kanten heeft en de leerlingen zullen mogen na de herfstvakantie proberen het stelwerkje op de blog te zetten. Zo leren ze ook al iets op de site zetten...
In spelling liggen de woordpakketten wat stil en zijn we gestart met een heuse 'moelijke' boterham; namelijk 'de werkwoorden'. Daar zullen we enkele weekjes zoet mee zijn. Bij wiskunde zijn vooral de bewerkingen tot 10 000 nu aan de orde.
Hopelijk valt voor elk van jullie het rapport van vrijdag mee . Veel leerlingen zijn toe aan wat vakantie (en de keel van de juf ook) en dat is hen van harte gegund. Veel spelen en uitrusten is de boodschap en...vergeet niet wat te lezen in je boek .
Aan allen een goede vakantie gewenst en voor de moedige lopers; tot zondag !!!!
Groeten,
juf Els

woensdag 1 oktober 2008

Met de trein op schoolreis naar Paradisio












Vrijdagmorgen stonden we met zo'n 80 leerlingen van het 2de-3de en 4de leerjaar klaar in het station van Roeselare om te vertrekken. Na 2 uurtjes (en 3 keer overstappen) kwamen we enthousiast toe in het piepkleine Cambron-Casteau . Onder een stralend zonnetje wandelden we nog een kleine km tot aan Paradisio. Daar verkenden we per klas het park; de verschillende vollières , de Chinese tuin en de hangbrug (waauuuw, zooo lang en hoog)... Daarvan kregen we reuzehonger en picknickten bij de speeltuin, waarna we nog naar hartlust konden ravotten.

In de namiddag bezochten we eerst het aquarium, de pinquins en zeehonden. Tijdens de roofvogelshow scheerden enkele vogels rakelings langs ons hoofd. Daarna maakten we kennis met de grote WWF boot en wandelden langs de mooie paadjes van het park.
We hadden geluk bij de aapjes; we mochten ze helpen voederen...Zo kwamen ze wel heel dicht bij ons en dat vonden de meeste vierdeklassers het tofste van de dag. We zochten ook nog de vleermuizen op...griezelig hoor... en na nog een poosje te spelen in de oerwoudserre (met buizen en touwen) slenterden we naar het station. De juffen dachten dat het nu wel wat rustiger zou zijn op de trein, maar dat hadden we mis. De leerlingen bleken nog enegie genoeg te hebben...waarschijnlijk zullen ze thuis wel de moeheid gevoeld hebben. Of niet? Het was dus een zeer geslaagde schoolreis, met het weer aan onze kant; wat kunnen we meer wensen!!!!
Deze week zijn we volop kennis aan het maken met de getallen tot 10 000. De meeste leerlingen werkten heel dapper door. Vanaf vandaag zijn we ook de oudsten op school aangezien de derde graad op zeeklassen zijn en daar proberen we ons ook naar te gedragen.
Ondertussen proberen we ook flink pannenkoeken te verkopen en volgens wat de leerlingen vertellen, zitten we al (na een rekensommetje)aan 111 kg. Dankjewel allemaal!!!
Deze week hadden we ook de eerste jarige . Proficiat Lore. Het smaakte.
Dankjewel ook aan Céline en Josephine;want alle klasgenootjes kregen een mooi doosje doopsuiker van hun broertje Louis.
Groetjes,
Juf Els

woensdag 24 september 2008

Een boeiende week...

Vorige vrijdag werd de juf tante van een tweeling ; Ronan en Silas en dat verdiende een kleine tractatie voor de leerlingen!


In de knutselles maakten de kinderen een slakje uit klei bij juf Inge. Zo wordt ons thema ook geïntegreerd in andere lessen. De schoolreis van vrijdag past ook heel goed bij ons thema. We bezochten al de site van Paradisio,de nmbs en enkele andere dierensites. Voor onze eigen Bunderzoo hebben we weer heel wat enthousiaste dierenverzorgers uit de klas.



We zijn ook al verhuisd van plaats in de klas. Dat doen we om de 15 schooldagen en zo leren we met verschillende leerlingen rekening te houden en wisselen we veel. In sociale vaardigheden werkten we al met 'de veilige stoel' en speelden rollenspel over 'de leeuw' en 'de kameel' uit de axenroos. Dit zullen we nu ook proberen toe te passen in groepswerk.


Er waren 5 sportieve leerlingen( en de juf) die vrijdagavond in Dadizele meeliepen met de stratenloop. Ze hebben het allemaal prima gedaan. Een extra pluim voor Michiel want met z'n eerste plaats zijn we fier om een Vlaams kampioen in onze klas te hebben.Maar vergeet niet; deelnemen is belangrijker dan winnen. Dus proficiat aan al wie meeliep. Dinsdag hielden de koorleden van het klein gezang een receptie omdat ze dit jaar 5 jaar bestaan, met drank en gebak. Mmmmm...De naam Klein gezang werd gedoopt tot: Klein Gezang XXL.Jaja, ze zijn met superveel, er zijn ondertussen al 'grote' volwassen spelers (papa's of mama's) bijgekomen en de kleintjes van 5 jaar geleden zijn nu al bij de 'larges;groten' van de school.; vandaar die XXL.
Duimend voor mooi weer op vrijdag;
zonnige groetjes,
juf Els

zaterdag 13 september 2008

Goed gestart

De eerste veertien dagen zitten er weeral op en we komen stilaan goed op dreef. Sommigen hebben nog wat moeite om het tempo te volgen, maar ik zie dat dat binnen de kortste keren wel voor iedereen haalbaar zal zijn.
Maandag verkozen we uit enkele kandidaten onze klasgenoot die op de MOS-raad van de school aanwezig zal zijn. Annelore zal dit doen en Liese-Lotte zal soms eens bijspringen.
In de wiskundeles herhalen we tot 1000 en krijgen af en toe de hulp van juf Mia en juf Inge.

Het dierenthema 'de gewervelde dieren ' zien de meesten erg goed zitten,er zitten veel dierenvrienden tussen de 4de klassers.De leerlingen kozen de dolfijn uit als zoogdier om extra over te leren (op te zoeken).


Onze schoolreis binnen veertien dagen naar Paradisio past ook heel goed in dit thema. We kwamen met het 2de,3de en 4de leerjaar samen om de bestemming te achterhalen. Na een liedje waarbij de leerkrachten bepaalde woorden weglieten, hadden de meeste groepjes nog niet door waar we naartoe zouden trekken. De puzzel met het grondplan van Paradisio maakte echter veel duidelijk. We zien er al naar uit. !!!


Groeten,
juf Els

donderdag 4 september 2008

Een nieuw schooljaar.

Ziezo; het schooljaar 2008-2009 is gestart en samen met de 25 vierdeklassers hoop ik er het beste van te maken; samen leren en werken om de inhouden onder de knie te krijgen en ook met elkaar leren overeenkomen en zorgen dat iedereen zich thuis voelt op onze school.

De eerste schooldag werden de ouders (en ook de juf) 's morgens getracteerd op een kopje koffie,aangeboden door de oudervereniging. Goed opgewarmd konden we dus bij het belteken van start gaan met de afspraakjes, gewoontes,...die in een groep gelden. 's Middags kwamen we met de hele school samen en het schoolthema voor dit jaar:'Beestig gezond, het jaar rond' werd ingeluid met een toneeltje, gespeeld door enkele leerkrachten.We werden ook getracteerd op een gezond drankje en hapje; fruitsap en lekkere druifjes.


De nieuwe kinderen werden extra verwelkomd, de jarigen van de grote vakantie naar voren geroepen, het schoollied werd gezongen,...en we sloten af met een bewegingsmoment al joggend (juf doet dat graag hé)op het nummer :'I'm jogging!!!'
We hebben deze week ook al flink gewerkt: ons eerste woordpakket zit er al op, we herhalen (voorlopig tot 100)van wiskunde en leerden elkaar en de klas beter kennen.
Op vrijdag kwamen we weer samen met de ander leerjaren om een startviering in de kerk te houden.
De juf is het dus al weer goed gewoon, ik hoop van de leerlingen hetzelfde.

Groetjes,
juf Els

woensdag 25 juni 2008

Nog 2 keer slapen...



De proeven zijn achter de rug en ik hoop dat iedereen genoegen kan nemen met de resultaten en bespreking. Stilletjesaan nemen we afscheid van de klas, ruimen op en nemen deel aan de vele schoolse activiteiten.De juffen en meester moesten het onderspit delven in het voetbal tegen de finalisten uit de vijfde klas. De gordel was geslaagd dankzij het stralende weer , de dappere stappers en de boeiende voorstellingen.Vandaag hadden we nog een dankmis met de hele school en was er gelukkig nog eventjes tijd om samen gezelschapsspelletjes te spelen.
Morgen is er 'barbecue' met de hele school en vrijdag vieren we afscheid van het 6de leerjaar. Dan wordt het aftellen en ik wens jullie allen een deugddoende vakantie. Je hebt het allemaal zeker verdiend.
Toi,toi,toi, en voor de koorleden...tot zaterdag!!!
Dankjewel allemaal voor het fijne schooljaar. Ik zal steeds met plezier aan jullie klas terugdenken!!! Ik wens jullie ook het allerbeste in de vijfde klas.

Laatste groetjes...
juf Els