vrijdag 30 oktober 2009

Herfstvakantie in zicht !


Zondag waren heel wat leerlingen paraat tijdens de dapalo-herfstcross.Het was lastig ,maar iedereen zette zijn (of haar )beste beentje voor. Jammer dat Bastiaan juist nog zoek was (aan het opwarmen? ) tijdens het nemen van de groepsfoto. Dat probeerde de juf wat te herstellen door tijdens het lopen een foto te nemen, maar hij liep zo rap, dat hij ...bijna buiten beeld was. De dag erop was Bastiaan jarig en we smulden van een gezond mandarijntje en een heerlijk stukje cake waar hij zelf aan meegeholpen had.

We werkten ook ons eerste controledictee af , zo zien we eens waar we staan, als vele woordjes samenkomen. We zijn nu ondertussen ook gestart met de werkwoorden en daarom volgen er een paar weken geen extra woordpakketten. Na ons Mozesthema in godsdienst kwam Pater Damiaan aan bod en stonden we deze week stil rond 'Allerheiligen'.
De eerste zieken begonnen te vallen en eerst werd er eventjes gevreesd dat er heel wat zouden sneuvelen, maar vrijdag was weer iedereen paraat.
Elke vrijdag is er voorleesmoment uit 'Harry Potter en de steen der wijzen' ,het eerste boek van Harry Potter. Dat is een stevige kanjer, maar de leerlingen luisteren geboeid. Ondertussen weten we nu al dat Harry toegelaten is tot de tovenaarsschool 'Zweinstein' en infeite een echte tovenaar is.
Luisteren naar dit verhaal is telkens een mooie afsluit, voor we het weekend inzetten.

Nu volgt er een weekje vakantie, waar veel leerlingen eens deugd van zullen hebben . Sommige leerlingen keren maandag al eens terug voor de Halloween-koornamiddag .
Alvast een deugddoende vakantie allemaal,
Herfstgroeten,
juf Els

vrijdag 23 oktober 2009

De droomfabriek !


Viktor was maandag jarig, dus zingen en samen smullen...
Tijdens ons project van de droomfabriek zochten we op de computer op over West-Vlaanderen ,want dat was onze taak die we kregen van Doedel.We zochten op in de atlas, maakten slogans en knutselden een schild.


We leerden over natuurlijke,menselijke en materiële middelen die gebruikt worden om tot een product te komen en ontdekten dat ook West-Vlaanderen heel wat streekproducten heeft. Zo zochten we naar een 'goed' of 'dienst', typisch voor onze provincie en waarrond wij wel zouden kunnen verder 'ondernemen' in ons tweede deel van het project. We kwamen via de computer bij: sappen,...appelen,...provinciebossen ...en hadden opeens heel wat ideetjes om verder uit te werken.Vandaag namen we ook een kijkje in de andere klassen waarrond zij weze week werkten.Om 15.00 uur lieten we met heel de school per klas een ballon met onze 'droomonderneming' op. Omdat 1 weekje wat kort is , leren we volgende week nog verder over onze provincie.

Heel wat toetsen kwamen deze week ook aan bod, want volgende week krijgen de leerlingen een eerste rapport.
Vandaag waren ook heel wat leerlingen in uniform, want het was 'dag van de jeugdbeweging'.
Zondag zijn heel wat leerlingen ingeschreven voor de loopwedstrijd . We zijn goed bezig... Toi ,toi, toi, en...deelnemen is belangrijker dan winnen.
K.S.A.,V.K.S.J en Chirogroeten,
Juf Els

vrijdag 16 oktober 2009

Moorslede !


Maandag verkenden we te voet onze gemeente Moorslede . We kregen enkele foto's waardoor we extra goed moesten opletten langs de weg om ze terug te vinden. Ook enkele vraagjes onderweg zorgden dat we onze gemeente, de hoofdstraten, buurgemeenten ,...wat beter leerden kennen.Juf Melissa kwam die dag ook voor het eerst op luisterstage en af en toe komt ze de maandag eens om ook nu en dan zelf een lesje te geven.

Dinsdagnamiddag stond in het teken van stripverhalen. Walter Bruneel, een echte striptekenaar leerde ons in een workshop wat de knepen van het vak en dat vonden we reuzeleuk (ook de juf tekende gretig mee) Het thema van de happy days is dit jaar wel erg kindvriendelijk om mee te werken in klas.
In groepjes brachten we ook het gedicht 'Marc groet 's morgens de dingen ' en 'ons Markske' kan het wel niet zeggen, maar de juf denkt dat hij er erg van genoten heeft.

Vandaag was het de opening van ons schoolproject: de Droomfabriek. We maakten in een poppenkastspel kennis met Doedel en kregen voor de 4de klas 'de kaart van onze provincie'mee om rond te werken. Volgende week meer daarover... Manon, de zus van Mathias Verbeke uit onze klas kwam als 1 van de 5 winnaars uit de bus. Ze kreeg van de oudervereniging twee filmticketten omdat de affiche van de Happy Days goed zichtbaar aan het raam ging.
Je ziet, weeral een drukke week ... Volgende week komen enkele grotere toetsen aan bod, dus 's morgens fris uitgeslapen zijn is de boodschap.
En voor de papa's en mama's ; veel dansgenot op de happy days !!De juf nam zopas eens een kijkje in de Bunder en het is weer echt de moeite ,hoor !! De oudervereniging en helpers hebben weer heel veel moeite gedaan om er een prachtig creatief geheel van te maken.
Happy Days(strip)groetjes,
juf Els

vrijdag 9 oktober 2009

Werelddierendag !


Naar aanleiding van werelddierendag op 4 oktober mochten de leerling maandag een klasdier meebrengen. Zo kregen we drie honden, een konijn, rat en schildpadden op bezoek. De juf zag dat er veel dierenvrienden in de klas zaten, en zelfs iedereen (behalve de juf) aaiden op het laatst de hondjes. Minder goed vergaat het de konijntjes op school , wegens een 'konijnenziekte' zullen we het tot het voorjaar moeten stellen met alleen pluimvee... Maar waarschijnlijk krijgen we er weer een pauw bij.

We zijn ondertussen gestart met het nieuw werothema 'Moorslede' en leren waar de straten,buurgemeenten,ons eigen huis...zoal ligt op de kaart van Moorslede. Als het weer het toelaat maken we ook maandag een leerwandeling (fotozoektocht) door onze gemeente.
De leerlingen die morgen deelnemen aan de wandeling (in kader van sportactieve leerling en klas) zullen zich al kunnen opwarmen. De juf zal het stukje parcour morgenochtend al lopend verkennen.
Donderdag kregen we in de Bunder een voorstelling te zien; het ei van oom Trotter (van Marc De Bel) en zo te horen werd het gesmaakt. Volgende week dinsdag krijgen we ook een 'stripnamiddag' voorgeschoteld. Het thema van de happy days is dit jaar namelijk 'strips' en wij krijgen een striptekenaar op bezoek die een workshop zal leiden.
In wiskunde werken we verder tot 10 000 en leerden we over geldwaarden, inhouden,...
Ons 6de woordpakket zijn we aan het oefenen en bij het hardop lezen oefenen we elke woensdag in niveaugroepjes.

Moorsleedse groeten,
juf Els

vrijdag 2 oktober 2009

Markske , ons klasdier!!!


Na het kermisweekend en een vrije dag vlogen we er dinsdag direct in.In de wiskundelessen zijn we gestart tot 10 000 en de woordpakketten bestaan vanaf nu ook uit volledig nieuwe woorden, wat voor sommigen wat extra oefentijd vraagt.
Jaja, ons waterschildpadje kreeg de naam Markske. Uit een tiental leuke en vaak originele namen die de leerlingen bedacht hadden ,werd er gestemd. Uiteindelijk won de naam die Robbe bedacht had, en zo doopten we hem (of haar?) 'Markske' .Tof hé? Ondertussen gaat Markske elk weekend op vakantie naar een ander '4de klasserpleeggezin'. Als dat geen luxeleventje is...Hij begint ons al gewoon te worden en 'zont' graag op zijn stenen. Hopelijk houdt hij het lang vol bij ons...

We leerden ook veel bij over de pinguïn, het dier dat we met de klas kozen om rond te werken. We zochten op in verschillende boeken, op internet, ...en leerden in groep samenwerken. Onze dierenmaskers bij juf Lies zijn helemaal af. Hanne en Margo brachten vissen mee en zondag is het werelddierendag. Vertroetel dus jullie huisdier wat extra !!!

late kermisgroetjes,
juf Els