vrijdag 21 december 2012

Bijna Kerstmis


De koorleden van het Klein Gezang XXl beleven drukke tijden. Vorige week traden ze op tijdens de kerstmarkt en dit weekend nodigen ze de grootouders uit op zondagnamiddag en sluiten af met een viering in de kerk om 17.00 uur. De juf geniet telkens mee van hun mooie optredens !
Maandag kregen we te horen dat de mama van juf Heidi overleden was. We stonden daar even bij een kaarsje bij stil en wensen haar veel moed in deze moeilijke tijd.
We oefenden ons kersttoneeltje en de klas van juf Leen kwam kijken. De vierdeklassers deden het uitstekend, de rollen waren prima gekend, blijkbaar zit er toch wel toneeltalent in deze klas !
De rapporten werden op donderdag uitgedeeld en hopelijk kan iedereen er zich mee verzoenen .
Wat vliegt de tijd. Vandaag sloten we dit trimester af met een knabbeltje en drankje van de juf, een kerstkaart,een knutselactiviteit en een mooie kerstviering met de lagere school !Daarin kwam Charles als winnaar van onze klas uit de bus met zijn ingezonden tekening van de tekenwedstrijd. Ook woensdag werd Charles in de bloemetjes gezet, want juf had pas ontdekt dat hij haar 500 ste leerling was. Dat verdiende een lolly en...3 kussen van de juf! Jaja, wat vliegt de tijd.
Aan allen een vreugdevol Kerstmis en een gezond 2013 gewenst !!!!
kerstgroeten,
juf Els

vrijdag 14 december 2012

citroenlimonade en veel jarigen !

 December is de maand van de jarigen.4 leerlingen vierden hun verjaardag en dat was smullen en zingen geblazen. De klas werd ook 2 Geronimo Stilton boeken rijker ! Leuk!
 Als afsluit van ons godsdiensthema rond 'conflicten' maakten we van citroenen lekkere limonade. Dat was tof als afwisseling van de vele proefjes die deze week gemaakt werden. Vandaag klonk dan ook een luide 'YES!' na de laatste proef.

Donderdag kwamen er helpende handen in de klas tijdens de les van juf Heidi waarbij er genaaid en geknutseld werd rond Kerstmis met heel mooie resultaten.  

Vandaag zijn we gestart met ons kersttoneeltje.Morgen is er kerstmarkt en de kinderen van het klein gezang XXL treden op in de buurt van Godecor. Hopelijk valt het weer mee en zijn er veel sympathisanten rond 19.00 uur. 'k Zou zeggen; allen daarheen !
limonadegroeten,
juf Els


vrijdag 7 december 2012

Sint en veel Pieten !

Op maandag kwam de Sint en 6 ! zwarte Pieten naar onze school. Ze trotseerden het slechte weer met paard en koets en waren wat vroeger zodat we hun entree misten, maar geen nood , na het vrij kwartier was er in de gymzaal voor het lager tijd voorzien om de 'luie' zwarte Pieten wat frisser te maken en ...dat lukte. Op het einde van de dag aanschouwden we de stoere Pieten op het dak van onze  school !! Op zijn verjaardag zelf bracht de Sint ook een fototoestel, playmais en stickers voor de klas. Dankjewel hoor !!
Als afsluit van ons thema rond voeding gingen we zelf aan het kokerellen en maakten we een gezond en lekker menu in groepjes.Tussen al dat herhalen door was dat een leuke afwisseling.
We zijn ook de advent gestart, het eerste kaarsje van de adventskrans staken we aan en samen met juf Heidi hadden de leerlingen een toneeltje voorbereid over Robby en welzijnszorg dat vandaag aan de hele lagere school voorgesteld werd.Volgende week starten de proeven. Denk aan ons laatste werothema 'leren leren' waarbij het belangrijk is op korte tijd proberen aandachtig te werken en te zorgen dat er tijd over is om vooral te bewegen. Denk er ook aan ; voldoende nachtrust is heel belangrijk.

Sintgroeten,
juf Els

vrijdag 30 november 2012

Ontbijt in klas

 De week startte wat zenuwachtig omdat de inspecteur op bezoek kwam, maar het viel mee en achteraf hadden we Maries verjaardag om te vieren . We zongen , lieten een verjaardagskaart uit de doos trekken , ze deelde iets uit en dat viel allemaal in de smaak. Over smaak gesproken , de voedingsdriehoek leerde ons heel wat over gezond eten .Goed ontbijten is heel belangrijk en vandaag hebben we dat zeker gedaan, want we pasten de voedingsdriehoek toe en zorgden dat we uit elk deeltje wat proefden .We konden ook nieuwe smaken leren kennen (mmm koude thee)
We lieten het ons allemaal smaken en ontdekten dat gezond ook heel lekker kan zijn.

Ondertussen loopt het eerste trimester op zijn eind en zijn we gestart met het herhalingenschemavoor thuis. We eindigden de week met cijferen en tafeltestjes . Onze vijfde week werkwoorden zit er ook op en we kennen nu al goed de stapjes van het schema. Het echt toepassen is soms nog een ander paar mouwen...maar we blijven oefenen.


 Het laatste half uurtje van deze drukke week werd afgesloten met het bezoek van Owenen de mama. De twee  grote broers waren trots op hun kleine broer, terecht natuurlijk...zoveel drukte in klas en hij bleef maar rustig slapen !!!
Maandag krijgen we groot bezoek op school ! De juf verlangt al; jullie ook?

ontbijtgroeten,
juf Els

vrijdag 23 november 2012

voorleesweek


Tijdens de voorleesweek werd er extra voorgelezen en ook de AVI -niveaus werden afgenomen. Heel wat leerlingen maakten een goede sprong voorwaarts, op naar ons beoogde doel ; 9 halen op het einde van het vierde leerjaar.
Donderdag was juf Heidi jammergenoeg ziek en we wensen haar een spoedig herstel.
In de werolessen leerden we over gezonde en ongezonde producten en maakten we kennis met de voedingsdriehoek. We leerden ook dat stevig ontbijten heel belangrijk is om de dag energievol te starten.Volgende week hebben we heel wat leuks in petto in verband met dit thema...Ons taalthema sluit hier ook perfect  bij  aan en we leerden al in een tekst overbodige gegevens schrappen om zo tot een goed recept te komen. Ook menukaartjes werden onder de loep genomen en we stelden er zelf een op.
Vandaag was het puzzelen geblazen, een gebroken kruik weer aan elkaar lijmen in de godsdienstles(met kromme lijnen) en veelhoeken tot een rechthoek puzzelen in de meetkundeles. Zo ontdekten we verschillende vierhoeken met heel wat eigenschappen.
We verhuisden weeral , want elke 10 lesdagen krijgen we een ander plaatsje,.Zo zitten we zeker bij iedereen minstens1 keer en leren we rekening houden met iedereen.
puzzelgroeten,  
juf Els

vrijdag 16 november 2012

hoekenwerk

 In de godsdienstles hadden we het over 'conflicten' en het ontstaan ervan probeerden we in groepjes in een vloergesprek op papier te zetten.
Tijdens de les muzische trokken we 'op expeditie' en in groepjes speelden we een situatie na waarbij het groter maken  van bewegingen centraal stond. In de komende weken zullen we ons stukje 'dramatisch spel' dan voor de klas brengen, zonder woorden.
In heel wat dingen raken we nu echt wel 'geroutineerd' , zoals ons hoekenwerk, waarbij we elke week doorschuiven en zo in een andere hoek terechtkomen.
In ons taalthema was het vooral 'computeren' geblazen, waarbij heel wat interessante gesprekjes over internet en het wel of niet veilig gebruik aan bod kwamen. Zo leerden we ook e-mail taal, weten we wat chatten is en wat de voor- of nadelen zijn.
De blaadjes voor de tekenwedstrijd werden uitgedeeld, want deze maand staat 'beeldknap' in de kijker. Bij sociale opvoeding staan de bever en de poes centraal en dat hebben de leerlingen aan den lijve ondervonden toen er opeens 'bankcontrole' was en bleek wie zorgzaam met materiaal kan omgaan zoals een bever. Hier is wel nog wat werk aan de winkel...Genieten zoals een poes, dat zien de vierdeklassers wel meer zitten ...
Tijdens de wiskundelessen leerden we over de millimeter en milliliter en dankzij het spuitje van Annelyn konden we de ml (een grote regendruppel) voelen !!
Veel plezier morgen aan de koorleden van ons Klein Gezang XXl met 'kat en kwaad'
Bevergroeten,
juf Els








vrijdag 9 november 2012

herfstvakantie

De eerste zondag van de herfstvakantie stonden maar liefst 11 vierdeklassers en de juf aan de aftrap van de loopwedstrijd. Het was een lastig parcour, maar iedereen bereikte de eindmeet (ons doel geslaagd) en er waren veel vrolijke gezichten op en rond het veld. 

 Na een deugddoende vakantie startten we met even stil te staan bij 1 november en te denken aan onze dierbare overledenen. In de werolessen waanden we ons even 'echte Einsteins' en probeerden als natuurkundigen enkele proefjes uit, die al of niet lukten...'Niet alle natuur leeft' is de titel van dit biothema.

 

 Heel wat leerlingen kregen ook een leeskaart mee om wat extra te oefenen en zo hun leesniveau wat op te krikken. Hier telt vooral; oefening baart kunst.
In wiskunde leerden we over de tijd , patronen, hoofdrekenen tot 10 000 en de breuken werden opgefrist.
In de spellinglessen stonden weer werkwoorden op het programma.

Nu is het vrijdagavond en de juf hoort de bel, daar zullen de eerste zangers voor Sint -Maarten zijn. Aan allen die rondgaan om te zingen , een veilige en leuke avond gewenst !!!Tip; niet teveel ineens snoepen hé, dat er maandag geen zieken zijn...
Sint-Maartensgroeten,
juf Els