vrijdag 29 november 2013

Gezond ontbijt !


Deze week werkten we een groot stuk van ons wiskundeprogramma af. We leerden over hoeken, omzetten van maten in de tabel, tabellen,kenmerken van veelhoeken en  cijferden tot 10 000.



In de taallessen werkten we thema 4;'Feest' af en gingen de uitdaging met Sinterklaas en de Kerstman aan om een heus klasfeest te organizeren (na de proeven natuurlijk). Zo leren we een uitnodiging maken, vroegen we de toestemming aan de directeur, stelden een menu op en werken nu in groepjes aan een flap om een bepaald feest aan elkaar voor te kunnen stellen. Ondertussen verzamelden we al 2 van de 4 sterren.
We oefenden ook verder aan de werkwoorden en leerden opzoeken in het woordenboek.

Donderdag trokken we naar de Bunder voor een hele mooie voorstelling 'Gelukzak', een échte 'sprook'. (geen sprookje) Het decor was prachtig en de auteurs speelden hun rol voortreffelijk . We staken er heel wat van op!
Ons werothema is afgelopen en als slot hielden we vandaag een 'gezond ontbijt', waarbij we nog eens de voedingsdriehoek onder de loep namen. Zo ondervonden we dat gezond ook lekker kan zijn en onderstreepten nog eens het belang van een gezond ontbijt !De brooddozen en kleurrijke onderleggers maakten het helemaal af.
Smakelijke groeten,
juf Els 

vrijdag 22 november 2013

Eet je fit !

Ons vierde taalthema'Feest' startte met een uitdaging die we kregen van Sinterklaas en de Kerstman.Die geloofden niet dat de vierdeklassers een heus klasfeest in elkaar kunnen steken. Dat zullen we wel eens bewijzen. De voorbereidingen zijn al bezig; de toestemming vragen, een uitnodiging maken,...
Maandag was Noortje jarig en we werden getracteerd op een lekkernij en een supertof Geronimo Stilton klasboek !Proficiat ,Noortje !

 In wiskunde is ons B-boek af . We leerden over diagrammen, de milliliter,breuken en tijdstabellen aflezen. Ook het snelrekenen werd deze week weer getest.
In ons werothema wordt het onderdeel 'voeding' wat extra uitgebreid. Zo kennen we nu al de hele voedingsdriehoek. We speelden ook het 'Eet-je-Fit' gezelschapsspel. Vandaag hielden we in sociale opvoeding een fruitkwartier met de peuters. Eerst schilden en wasten we het fruit en dan hielpen we de jongsten van onze school met het gezond tussendoortje opeten. Ook wijzelf smulden gretig.
Deze week is er ook voorleesweek en de juf hield er aan om elke dat een stukje uit het boek 'Minoes' van A.M?G Schmidt voor te lezen.
gezonde groeten,
juf Els





vrijdag 15 november 2013

hardop lezen

Deze week besteedden we extra tijd aan het hardop lezen.
Zowel thuis als in de klas wordt er geoefend om het technisch lezen onder de knie te hebben. Vanaf volgende week worden dan ook de AVI-niveaus weer eens afgenomen bij de leerlingen.
 
In de godsdienstlessen hebben we het over conflicten en probeerden via een vloergesprek te achterhalen waar en hoe dit allemaal kan gebeuren. We leerden ook wat een conflict zoal kan zijn en dan volgende stap is natuurlijk; wat nu? Wat doen we er aan?

Tijdens de wiskundelessen leerden we patronen tekenen en spiegelen. We maakten ook kennis met de millimeter en herhaalden breuken. We oefenden ook een rekentrucje om x 11, x9 en x5 vlot uit te kunnen rekenen.Een hele boterham dus !
Tijdens de muzische les maakten we kennis met de verschillende filmgenres en leerden wat een trailer is. We probeerden ook zelf in drie groepjes een trailer te maken . Dat werd gefilmd en we bekeken elkaars stukje op het smartbord.. Zo kwamen we tot de conclusie dat er wel toffe stukjes inzaten, maar dat er teveel toneeltje gespeeld werd (en te weinig korte fragmenten), wat een trailer infeite dus is.Zo leren we uit onze foutjes !
leesgroeten,
juf Els





vrijdag 8 november 2013

Spiegelen

Na een weekje vakantie zijn we er direct weer ingevlogen. Bij werkwoorden leerden we tot nu toe al over de persoonsvorm, de infinitief, stam en kijkletter. Ons derde taalthema is achter de rug en we leerden heel wat bij over 'nieuws' brengen, zowel voor de krant als op tv. of radio.Daarbij maakten we kennis met informatieve teksten uit een reportage of advertentie.
 In de wiskundelessen cijferden we tot 10 000 en maakten oefeningen rond tijd en tijdsduur. Ook breuken , vlugge rekentechnieken en hoofdrekenen kwam aan bod. Elke dag maakten we ook 10 oefeningen snelrekenen. De tafels kwamen ook weer eens uitgebreid aan bod.
'Niet alle natuur leeft' is ons werothema en deze week volgden we het 'natte' weer wat op de voet, ook via buienradar haalden we heel wat informatie in de klas. Met een waterkoker werd de kringloop van het water in versneld tempo nagebootst.


Tijdens de muzische lessen rond 'spiegelen' probeerden we per 2 een spiegel en spiegelbeeld uit te beelden met een voorwerp en een verrassend slot.We zongen ook het spiegellied. Niet zo gemakkelijk omdat we de bewegingen vaak te vlug of te moeilijk willen maken. Als slot maakten we ook een symmetrisch gezicht met stof en papier.
Met de hele school kwamen we samen voor de maandopening waarbij het drankje 'water' dit keer centraal stond.We bekeken een toneeltje over ruzie en zagen ook een filmpje over oorlog en kindsoldaten. We leerden even rustig te wachten en te tellen tot 10 bij 'boosheid'.
Aan iedereen die zal rondgaan om te zingen  nog een veilige (fluojasje aandoen)Sint-Maartensavond gewenst en...tot dinsdag,
bietengroeten,
juf Els