vrijdag 30 oktober 2015

zwemmen in het vernieuwd zwembad 'De Amfoor'

 Maandag mochten de leerlingen zich verkleden uit een bepaalde periode uit de geschiedenis als afsluit van ons thema 'Welkom in mijn wereld' Herken je Vigor, Claudio,Johanna's vriend en Hilda?
In ons taalthema leerden we elkaar interviewen en leerden de structuur van een informatieve tekst kennen.We leren ook over de werkwoorden; persoonsvorm, infinitief,stam,...In de wiskundelessen oefenden we het snelrekenen,namen de breuken nog even onder de loep, leerden van x5,x9 en x11 en pasten vlugge rekentechnieken toe. Ook 'de tijd'  en 'patronen' kwamen aan bod.

Deze week hadden we ook tijd voor enkele taalinitiatielesjes, waarbij we 'broeder Jacob' in verschillende talen zongen en zelfs wat telden in het Spaans of Italiaans, of ....We deden ook een quiz waarbij we leerden hoe we veilig op het internet bezig kunnen  zijn.Ook het sociale kwam wat extra aan bod; we maakten kennis met 2 dieren van de axenroos; de leeuw en de kameel en herkenden onszelf er wel of niet in. Naar aanleiding van het rapport bespraken we ook de 8 soorten van slimheid en leerden ook op die manier onszelf wat beter leren kennen.

 Donderdag mochten we voor het eerst gebruik maken van het vernieuwde zwembad 'De Amfoor' Dat beviel ons uitstekend. We ondervonden ook direct de voordelen van het zo dicht liggen bij onze school. Dat zorgt voor optimale zwemtijd !!
Nu is er een weekje vakantie aangebroken. Na deze lange periode zal dat iedereen deugd doen ; ook de juf ! Alvast een fijne week gewenst !
Herfstgroeten,
juf Els

vrijdag 23 oktober 2015

Dag van de jeugdbeweging

 Vorige vrijdag was er maandopening die in het teken stond van de Happy Days 'Goed Fout'.Elk mocht 1 'fout' attribuut mee- of aanhebben.De verschillende klassen puzzelden  ook stukjes van 1 van de affiches weer in elkaar  + raadden wie er op staat. In de voormiddag kregen de leerlingen een kauwgum van de oudervereniging die ze dan achteraf op een deur mochten kleven. De winnaars van de affichewedstrijd werden bekend gemaakt en voor onze klas kwam Hendrik als gelukkige uit de bus. Proficiat !!



In de taallessen hebben we het in het derde thema over alle soorten 'nieuwsberichten'. We maakten kennis met krantenartikels en goten die dan in een nieuwsbericht, wat we per twee naar voren mochten brengen.

 Dinsdagnamiddag was er een voorstelling in de Bunder over 'Deesje' het boek van Joke Van Leeuwen en gebracht door Tina Maerevoet. De voorstelling zelf vonden sommigen grappig, anderen wat 'raar' of 'ingewikkeld' We waren wel eens dat de mevrouw prachtig toneel kon spelen.De juf zal  toch eens proberen het boek in klas te halen.






Donderdag knutselden we wat met gedroogde herfstbladeren en trokken als één van de laatste naar het zwembad van Dadizele.
Vandaag is het dag van de jeugdbeweging en de vele KSA-KSA plus en Chiro fans mochten dat tonen door die dag in uniform naar school te komen.

Zondag is er loopwedstrijd.Veel leerlingen zijn ingeschreven. En denk er aan; deelnemen is belangrijker dan winnen. Tot zondag !!!
jeugdbeweginggroeten,
juf Els

vrijdag 16 oktober 2015

Herfstegeltjes

In de godsdiensles wordt het verhaal van Mozes in stukjes verteld. We speelden al het tafereeltje tussen Mozes en de farao, maakten kennis met de tien geboden en probeerden de prenten in de juiste volgorde te zetten.
We leerden in wiskunde over bouwsels, verhoudingen, bewerkingen tot 10 000 en kloklezen tot op 1 minuut nauwkeurig.
Ons tweede lesje 'typtien' kwam  aan de beurt en we kennen nu al al de groene letters om met onze linker-en rechterwijsvinger te typen.

Met vindmateriaal, of pasta maakten we voelinitialen en een herfstegeltje.
Aan alle papa's en mama's een toffe 'happy days' fuif gewenst.Dankzij jullie aanwezigheid kan de school zich altijd leuke extra dingen  aanschaffen , wat de kinderen weer ten goede komt..Dankjewel  ook zeker aan de oudervereniging voor hun vele, vele werk die ze er in stoppen. Vandaag worden ook de winnaars van de affichewedstrijd bekend gemaakt (volgende week dus meer hierover)
Foute happy daysgroeten,
juf Els

vrijdag 9 oktober 2015

leren tot 10 000 !

In de wiskundeles zijn we al gestart aan ons B-boek. Jaja, ons A-boek is al uit. Deze week leerden we over de inhouden,geldwaarden en maakten we kennis met de getallen tot 10 000.
Ook bij de woordpakketten zijn we goed op dreef  en zijn we gekomen aan woordpakket 6. Ons tweede taalthema loopt  ten einde. We leerden over onderwerp en persoonsvorm en lazen een verzonnen en informatieve tekst over zeepaardjes. In groepjes moesten we de informatie lezen en dan doorschuiven om de informatie door te vertellen aan de anderen. Achteraf kregen de leerlingen een quiz over de verzamelde informatie.
In de muzische lessen maakten we in groepjes enkele ritmes om het deeltje 'gangs' af te sluiten. Nu verdiepen we ons in 'kalligrafie' We warmden ons al op met een dubbelpotlood en maakten gekke kleurrijke zinnen (muzisch taalgebruik).
Morgen is er wandeltocht , wat meetelt voor sportactieve leerling of-klas. Het weer belooft fris, maar goed weer  te zijn . Laten er weer heel wat vierdeklassers van hun sportieve kant zien? De juf is benieuwd. Zij wandelt (ahum, infeite loopt) in de vroege ochtend de 6km als opwarmertje voor zondag.
wandelgroeten,
juf Els

donderdag 1 oktober 2015

De eerste typles

 Deze week vierden we twee jarigen die 9 jaar werden; Baptiste en Iben. Ze kregen de kroon op, een kaart, we zongen en we smulden. Proficiat !

Tijdens de muzische lessen keken we naar een fragment uit 'Westside Story' om tot 'gangs' te komen. We scandeerden in twee groepen enkele slogans .






Donderdag zijn we gestart met onze typlessen. We hadden klavieren genoeg voor de twee klassen (dankjewel papa van Lore en de anderen die een klavier meebrachten) Bij les 1 bleek dat de basishouding al een hele klus was; het juist leggen van de vingers op het klavier. We leerden zes groen letters met onze wijsvinger van de linkerhand. Dit gebeurde aan de hand van een verhaaltje over ' de roofvogel zit op de....'Het zal dus toch wat oefening vragen om alles goed in de vingers te hebben.

In de taallessen zijn we aan thema 2: Vreemde verhalen over vreemde dieren. We leerden al info halen uit een tabel,een krantenartikel naschrijven,een tekst over piepende leeuwen ,...Het onderwerp en de persoonsvorm kwamen ook al aan bod. Nu proberen we in groepjes onze fantasie te laten werken door zelf een speciaal dier voor te stellen aan de klas.(zoals een konuiken)
typtiengroeten,
juf Els