vrijdag 30 maart 2018

op naar Pasen !

 We hebben er een nieuwe'tiener' bij; Aitor.We zongen, aten iets lekkers en hij trok een kaart uit de verjaardagsdoos. Proficiat !

Wat een drukke week! Op maandag mochten we het bibspel in de bibliotheek spelen en ontdekten zo in groepjes veel over schrijvers en boeken én het thema van de jeugdboekenweek dit jaar dat gaat over techniek.
Dinsdagnamiddag was er alles met de bal in Roeselare. We konden ons met allerlei ballen uitleven via een doorschuifsysteem.
Tijdens 'de goede week' stonden we ook eens stil bij de gebeurtenissen rond Pasen en bezochten de rommelmarkt , georganiseerd op onze school door het vijfde leerjaar. Ook vandaag , op goede vrijdag tonen bijna alle leerlingen zich sollidair door deel te nemen aan het sober maal. De opbrengst van die twee activiteiten gaat naar broederlijk delen (Oeganda) en zo leren we ook eens delen met mensen die het minder hebben dan ons.
Donderdag hadden we de kans om met de virtuele brillen een kijkje te nemen in de wereld van de planeten, vulkanen,de schrijfruimte van Roald Dahl,...Het zorgt toch telkens voor een 'Waaauw !!!' onder de vierdeklassers.
Nu staat de paasvakantie voor de deur en wens de juf iedereen een zalig paasfeest en een toffe én...zonnige vakantie !
paasgroeten,
juf Els

vrijdag 23 maart 2018

rekendag

Maandag trokken we naar de Bunder voor een theatervoorstelling, waarbij muziek en voordracht centraal stonden. Smaken verschillen en dat was ook duidelijk in onze klas, maar de meeste leerlingen vonden het top en hadden heel hartelijk gelachen.
Bijna alle leerlingen hadden het boek 'Sjakie en de chocoladefabriek' gelezen en als beloning werd in de muzische lessen de film bekeken. Achteraf bespraken we uitvoerig de gelijkenissen en verschillen met het boek. Roald Dahl...de juf blijft grote fan...en ondertussen veel vierdeklassers ook !
Woensdag was het rekendag . Na de pittige kangoeroewedstrijd werden de leerlingen samen met het 3de leerjaar in groepen verdeeld en schoven ze 4 keer door voor een andere activiteit : bouwen, rekenspelletjes, programmeren,...Wiskunde eens op een andere manier !
Vandaag kwam juf Aagje ons een programma tonen op de chromebooks waarbij we ook thuis kunnen oefenen voor ons typ10 ! Ideaal !Ondertussen zijn al enkele leerlingen aan het oefenen met de hoofdletters.De juf ziet ook week na week  bij iedereen vorderingen en is daar heel blij mee. Het oefenen loont ! 
wiskundegroeten,
juf Els

vrijdag 16 maart 2018

techniek lego studio

Dinsdag trokken we met de bus naar Vives Kortrijk om twee workshops lego techniek te volgen.
In de voormiddag maakten we kennis met WeDo2.0, een eigentijds bouwset waarmee kinderen wetenschap kunnen ontdekken. Ze werden aangemoedigd om via tablets een 'pizzathuisleverauto' in elkaar te steken en ook digitaal te besturen door te programmeren. Een hele uitdaging, maar dit lukte !
In de namiddag bouwden de leerlingen aangedreven machines met moteren en tandwielen en leerden ze heel wat over krachten,beweging en snelheid. Daarvoor werkten ze telkens per 2 en leerden goed samen te werken.
Zo maakten ze verschillende kermisattracties met de legoblokjes , precies zoals de échte stoeltjes in een pretpark.Het was een heel intensieve,leerrijke en boeiende dag; de perfecte match tussen ICT en wetenschap.
Een dagje thuis voor de leerlingen omwille van de pedagogische studiedag (nieuw Zill leerplan) was dus welgekomen . Ondertussen zijn we gestart met ons nieuw werothema 'Welkom in onze provincie' en maakten al kennis met de water-spoor- en autowegen.
Ondertussen is het eetfestijn uitverkocht (650 personen!!) en zijn de juffen en meesters volop in de weer om alles in goede banen te leiden zondag.Smakelijk, alvast !

legogroeten,
juf Els


vrijdag 9 maart 2018

gezond eten en drinken

Maandag was Juliette jarig. We zongen, ze kreeg de kroon op, trok een verjaardagstaart en we kregen iets lekkers. Mmmm!
We werden ook uitgenodigd in de bibliotheek naar aanleiding van de jeugdboekenweek rond techniek om een voorstelling van de proefmobiel bij te wonen. De vierdeklassers waren erg onder de indruk van de proeven !!!
Tijdens de wiskundelessen leerden we over deelbaarheid , schaduwen en herhaalden de kommagetallen en het cijferen (vermenigvuldigen met 2 cijfers)
 In de taallessen gaat het nieuw thema over beroepen. We leerden al een cv opstellen en maakten zelf een 'Wie is het' spel , waarbij we passende vraagjes aan onze buur stelden


We stonden deze week ook wat langer stil rond de nieuwe voedingsdriehoek en maakten in groepjes gezond eten en drinken. We leerden ook hoe we ons gedragen rond voeding en de juf kon heel goed zien wie thuis af en toe een handje helpt om op te ruimen.We sloten ook het thema af met een gezond ontbijt op vrijdag.


Al meer dan 500 mensen zijn ingeschreven voor ons eetfestijn op zondag 18 maart, waauw , wat een succes !

gezonde groeten,
juf Els

vrijdag 2 maart 2018

bezoek rusthuis


 Tijdens de wiskundelessen leerden we over oppervlakte.Zo konden we allemaal staan in 1 vierkante meter, de groene tegels op de speelplaats.We herhaalden ook de kommagetallen en hadden het over kansrekenen, plattegronden en omtrek van niet-veelhoeken.
Dinsdag trokken we naar het rusthuis van Moorslede waar we bij de mensen van het dagcentrum ons toneeltje en gedichtje over heksen brachten. Het publiek was heel aandachtig.We speelden ook een praatspel waarbij we meer over elkaar te weten kwamen. Heel wat verhalen kwamen naar boven.Een geslaagde namiddag voor allen.


 Ons werothema 'Niet alle natuur leeft' , loopt ten einde, maar we staan wat langer stil bij het laatste onderdeel 'gezonde voeding' . We sorteerden lege verpakkingen, maakten kennis met de vernieuwde voedingsdriehoek en speelden een 'reuze'gezelschapsspel waarbij we ook interessante weetjes over eten en drinken hoorden.
 Tot de paasvakantie houden we met de vierdeklassers en de kinderen van de school naast ons tandemlezen. Iedereen heeft een vast leespartner waarbij geoefend wordt. 
Elk om de beurt wordt er gelezen en zo helpen we elkaar.We leren op die manier ook de kinderen van de school van de buren wat beter kennen. Iedereen doet dat heel goed en dat verdient een extra pluim. Jazeker !Bovendien was het ook donderdag complimentjesdag. Niet vergeten?
frisse groetjes,
juf Els