zaterdag 25 december 2010

Kerstsfeer !


Zaterdag was de kerstmarkt een succes. Veel kinderen trotseerden de koude om mee te zingen, een kijkje te nemen of een kerststukje te kopen.Maandag was de jongste spruit van de klas jarig: Akira. We kregen iets te smullen en zongen ons liedje, mmmm. Het was ook een ideale dag om een sneeuwwandeling te maken met de sleeën. We genoten van het mooie landschap en ...het racen !



Deze week schreven we ook onze nieuwjaarsbrieven, oefende woordpakket 8 en leerden over het gemiddelde (passend met het rapport ) .

Woensdag speelden we als een echte toneelgroep ons kerstverhaal voor de 2 kleuterklassen van juf Magda en juf Leen. Iedereen zette zijn beste beentje voor , bracht vanalles mee en het werd heel knap gebracht.

We sloten de 'kortere' week af met een kerstfeestje waarbij enkele kinderen hun muziekinstrument bespeelden, we zelfgemaakte kerstkaarten uitdeelden , enkele spelletjes speelden en met heel de school samenkwamen voor een kerstmoment.
De juf wens iedereen nog een gezellig eindejaar en tot 2011 !
P.S. Niet vergeten aan de opa's en oma's te melden dat ze op 24 januari welkom zijn in onze klas voor de grootouderopenklasnamiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur.
kerstgroetjes,
juf Els

vrijdag 17 december 2010

proefjes klaar !


Maandag startten de proeven. Voor heel wat leerlingen een minder aangename week, alhoewel...De 4de klassers hebben er zich goed doorheen geworsteld en vandaag werd de laatste examendag extra beloond met ...een vers laagje sneeuw. Na het vrij kwartier mochten we dan ook 5 minuutjes langer genieten van het mooie uitzicht en ons uitleven.

We hadden ook één van onze jongsten die jarig was. Amber werd maandag 9 jaar en had lekkere zelfgemaakte cakejes mee.

Ondertussen zijn we al wat aan het repeteren voor ons kersttoneel dat we voor enkele kleuterklassen zullen opvoeren. We hebben de klas wat anders geschikt, zingen elke morgen kerstliedjes bij de adventskrans , kerstboom en kerststal en luisterden naar enkele kerstverhalen.
Bij juf Mieke werden hele mooie kerststukjes gemaakt die op de kerstmarkt verkocht zullen worden. De kinderen van het koor zullen ook wat kerstliedjes zingen.Duffel jullie maar goed in hoor morgen. Iedereen welkom op de kerstmarkt bij de stand van het koor XXL en onze school ! Je kan er ook lekker ajuinsoep verkrijgen en croque monsieurs.
Volgende week belooft ook een gezellige klasweek te worden !
sneeuwgroeten,
juf Els

vrijdag 10 december 2010

citroenlimonade maken ; santé !


Toen we dinsdag op school toekwamen zagen we dat ook de Sint iets in onze 'pantoffels' gelegd had; namelijk Geronimo Stiltonboeken (passend hé) en die zijn al gretig aan het rondgaan in de klas om gelezen te worden. We waren ook aan de herhalingenweek toe. Dat betekent; veel oefeningen maken, kortom hard werken... Gelukkig hadden we in de godsdienstles nog een leuke opdracht; namelijk van citroenen limonade maken. Dat paste als afsluit van ons thema 'conflicten' waarbij we leerden dat er met wat goede wil veel te bereiken valt, ook als eens iets misloopt. De limonade smaakte , al was hij wel wat aan de zure kant omdat enkelen hun suiker vergeten waren... Geen nood, we hebben alles opgedronken en geklonken op ' het goed oplossen van conflicten.
'

Er was ook weer fluojasjescontrole. Bijna alle leerlingen hadden hun fluojas aan en konden een stickertje kleven op de fluo-octopus !

Ondertussen staken we ook het tweede kaarsje op de adventskrans aan (mét de juiste kleuren, dankjewel Daphné) en hebben we de klas al wat in kerststemming omgetoverd . Sommigen brachten versiering mee voor onze echte kerstboom (dankjewel Renee)
Volgende week zijn er proefjes. Veel succes allemaal en aan de zieke; vlugge beterschap !
Probeer een planning te maken. Zorg er vooral voor goed uitgerust te zijn. Vroeg genoeg in bed is de boodschap ! Ontbijt ook voldoende en vergeet niet af en toe te bewegen !!!
herhalinggroeten,
juf Els

vrijdag 3 december 2010

Sint op school !


De kinderen van het klein gezang XXL hebben zondag mooie liedjes in de mis gezongen. Er waren ook heel wat grootouders aanwezig. Achteraf konden de leerlingen smullen van lekkere lasagne en spelletjes spelen uit de oude doos.
Op de laptop van de juf hebben de leerlingen hun stelwerkje 'Ik weet iets goeds van jou' online ingetikt en je kan het lezen (zie blogarchief november rechts) .
Tijdens het frisse sneeuwweer was er ook minder leuk nieuws. De oma van Andreas is gestorven en daarvoor hebben we speciaal een kaarsje laten branden bij Andreas.
Het afnemen van de leesniveaus was voor heel wat leerlingen een succes!! Sommigen zijn 1 of 2 , ja zelfs iemand 3 niveaus vooruit. Je ziet oefening baart kunst.

Bij juf Mieke werd er donderdag een lekkere Sint-mandarijnentaart klaargemaakt. Vandaag hebben we die geproefd en ja hoor ! Het smaakte !!!! We gaven ook een stukje aan de Sint.

Vandaag was die immers met heel wat Pieten voor een hele dag op onze school. Hij kwam toe in een caravan samen met clown Billy. We mochten om 10 uur ons spel met de Zwarte Pieten spelen . Na de middag was het nog eventjes met de hele school op de speelplaats samenkomen om onze 'schooldans' van Clown Billy aan de Sint te tonen. We kregen ook wat lekkers mee naar huis en in klas hebben we ons schoentje (pantoffel...) gezet. Wie weet....
Tot ...dinsdag !
Sinterklaasgroeten,
juf Els

vrijdag 26 november 2010

voorleesweek


Maandag brachten we een gedichtje naar voren. Sommigen kozen voor 'goochelaar' en anderen voor 'Mama doet aan de lijn!' Het was boeiend om van elkaar te leren en dingetjes op te steken.
Ons werothema van België raakt op z'n einde ( volgende dinsdag grote toets) en in groepjes stelden we België of 1 van zijn buurlanden aan de klas voor.

Deze week werd dus dapper gewerkt.We oefenden weer elke dag het snelrekenen. We kennen nu ook heel het werkwoordschema en bij moeilijke werkwoorden is het de bedoeling dat we het gebruiken. We werkten ook in wiskunde de tabellen af en in meetkunde leerden we over de 3 soorten hoeken.Als beloning werd elke dag een kwartiertje voorgelezen naar aanleiding van de voorleesweek.
We kregen ook een nieuw plaatsje in de klas. Dat doen we heel regelmatig (om de 10 schooldagen) zodat in de loop van het schooljaar elke leerling bij zowat iedereen eens zat. Zo leren we omgaan met iedereen en is het een goede gelegenheid om onze bank er weer wat netjes bij te leggen.

De kinderen van het koor vertrokken deze namiddag al eens naar de kerk om hun plaatsje tegen zondag goed te weten. Ook de niet-XXL klein gezangers zijn natuurlijk welkom in de mis en mogen gerust hun ouders en oma's en opa's meebrengen. De juf is al nieuwsgierig naar wat het zal worden...
Leesgroeten,
juf Els

Ik weet iets goeds van jou.

Dit zijn de leukste rijmpjes van de leerlingen over onze klas.
Lees je mee?

Elian is een echte kameraad en speelt graag volleybal.
Dat doet hij met een knal.

Wie zwemt daar zo goed?
Het is de kleine-maar-dappere Edith die dat doet.

Chiel-Jan voetbalt als een prof.
Ja, over deze k.s.a-er hebben we niets dan lof.

Lisette is steeds welgezind en beweegt als een pauw .
Bij haar sta je nooit in de kou ..

Rekenen is voor Andreas een sterk vak.
In nog veel meer is deze grapjas een krak.

Daphné heeft mooie krullen in haar haar.
Ze staat ook altijd voor mij klaar.

Manon danst en kan duiken als een echte waterrat .
Ja dat is me wat.

Wiens idool is Pipi Langkous en kan er goed lopen?
't Is Nelle, ze vergeet nooit haar veters te knopen.

Jason kan goed overweg met pluimpje en raket .Dat is niet mis .
Weet je dat hij ook een grappige vriend is ?

Onze goede klasvriend Clément kan prima zingen,
en nog heel veel andere dingen.

Louise speelt viool en is goed in rekenen.
Deze v.k.s.j.-meid kan ook mooi tekenen.

Wie springt als de beste in het touw?
Yoshi laat zich niet afleiden door de kou.

Xander is in de K.S.A.'t Is daar dat hij veel ravot .
We vinden hem tof en hij doet ook wel eens zot !

Over de natuur weet Akira veel, dat wisten we al lang.
Deze grapjas is ook van niemand bang.

Amber is soms dwarsfluit aan het spelen .
Deze lieve vriendin kan ook goed delen .

Zo'n goede vriendelijke en beleefde vriend als Arthur,
vind je niet elk uur.

Onze Arne is een rekenkampioen.
Helpen zou deze toffe kerel zeker doen.

Renee is in alles over dieren en planten goed mee.
Ze maakt vlug vrienden en heeft vaak het gekste idee.

Wie danst daar zo prachtig op de vloer?
't Is Axelle,waauw dat is stoer.

Laurens is leuk om mee te spelen .
Ja, hij is vriend van velen.

Wie glimlacht zo mooi en is de kleinste van de klas ?
't Is Jasmine ; ze luistert goed naar mij en bij haar ben ik in mijn sas.

Sharon danst prima en is heel lief ,
deze flinke meid is dan ook onze hartedief.

Ons klasdier heet Speedo en is nog wat klein .
Deze schildpad wil niet graag alleen zijn.

Daarom hebben we ook Petit onze kleine vis in een bak water.
Van beiden hoor je geen gesnater.

Juf Els en Juf Mieke ,die kunnen goed les geven,
Wat heben we toch een leuk en boeiend leven!

Zo,dit is onze vierde klas.
Hoopte je ook dat je er bij was?

vrijdag 19 november 2010

Muzische circusdag !


De week werd ingezet met een jarige: Yoshi. Na ons liedje en wensen werden we getracteerd op een zelfgebakken lekkernijtje !Mmmm.
We werkten in wero goed in groepjes aan onze voorstelling van België en zijn buurlanden. Tijdens de wiskundelessen hadden we het o.a. over tabellen , patronen,... We maakten ook kennis met het schema van de werkwoorden en leren nu hoe we de werkwoorden juist kunnen vervoegen in de tegenwoordige tijd.

Vandaag was het muzische dag. Zonder schooltas mochten we toekomen om te knutselen, bewegen, rijmen met zinnen, ...kortom, muzisch bezig te zijn. Dit alles in het thema 'circus'. We maakten affiches , bewogen of dansten op 'DJ-Clown' (waaauw er waren enkele heel creatieve groepjes bij) en leerden bij 'De Sven' enkele circustechnieken. Over de middag schoven we aan het frietkraampje aan voor frietjes en frikandel en aten samen in onze klas.

In de namiddag keken we naar een boeiende circusvoorstelling van 'De Sven' Het was een geslaagde muziche dag ! De andere foto's kan je zien op de vernieuwde site van onze school: www.moorsledegem.be , bij foto's (vierde klas en ook schoolact?) Je kan dus ook weer op de gewone manier (via de site) aan de weblog van de klas geraken.

muzische groeten,
juf Els

zaterdag 13 november 2010

herfst !


Een korte schoolweek.Amper 3 dagen tussen de herfstvakantie en St-Maartensavond (én verlengd weekend). Door het raam van de klas zien we de herfstkleurtjes van de bomen mooi veranderen. Speedo is nog niet aan zijn winterslaap begonnen en mag gretig in vakantie bij verschillende vierdeklassers. Dankjewel gastgezinnen! Ook onze vis kreeg in het verlof al eens een leuk verzorg-en verwarmadresje.

In wero zijn we aan het leren over ons land.De puzzel met de provincies werd in elkaar gepast tot we de vorm van ons land terugvonden. We zochten in de atlas verschillende plaatsen op (via namenregister) en ontdekten in welke provincie ze gelegen zijn. (o.a.Bokrijk, De Panne,Planckendael,...)

We kennen nu bij werkwoorden naast de pv. (persoonsvorm) en de noemvorm(infinitief) nu ook de stam(ik-vorm). We leerden ook over de tegenwoordige en verleden tijd en probeerden de kijkletter aan te duiden.
In cijferen maakten we optellingen en aftrekkingen tot 10 000. (met schatting)
regenachtige herfstgroetjes,
juf Els

zaterdag 30 oktober 2010

Spiegelen !


Deze week hebben we heel naarstig gewerkt. In plaats van woordpakketten staan er een vijftal weken 'werkwoorden' voor de deur ! Die regeltjes zijn niet van de poes en daardoor is het dubbel opletten geblazen. We oefenden ook het snelrekenen (commandorekenen) waarbij geen tussenstapjes genoteerd mogen worden. Tijdens de muzische lessen maakten de leerlingen een leuk halloween-maskertje. We hadden het ook over 'spiegelen' en probeerden per twee elkaars spiegelbeeld te zijn tijdens een moment bewegingsexpressie. De wiskundeles 'spiegelingen' werd hier ook aan gekoppeld.

Vrijdag vierden we de verjaardag van Renee en smulden van koekjes die zelfgebakken waren. Mmmm... De week werd weer afgesloten met ons wekelijks hoekenwerk op vrijdag .

Voor sommigen kinderen staat nog de loopwedstrijd zondag op het programma.Geef er maar een lap op, Elian,Clement,Xander,Arne, Lisette, Nelle,Edith en Axelle ! De kinderen van het koor hebben nog een halloweennamiddag te goed op donderdag. Aan iedereen een deugddoende vakantie gewenst. Jullie hebben het verdiend.
herfstgroetjes,
juf Els