vrijdag 18 december 2009

Kerstsfeer !


Maandag vierden we de verjaardag van de jongste uit onze klas, namelijk Sharon. We werden getracteerd op wat lekkers ...mmm.
De leerlingen konden telkens elk kiezen uit uit een drietal nieuwjaarsbrieven om die dan 'mooi...' over te schrijven, een heus karwei ! We leerden ook over het gemiddelde , want met de rapporten die uitgedeeld werden, waren de leerlingen benieuwd wat dat gemiddelde nu precies is en hoe dat berekend wordt.

We keken op maandag naar de film 'a christmas carol' ,waarin de oude vrek 'Scrooge' met Kerstmis 3 geesten op bezoek krijgt, die van het verleden, heden en de toekomst. Ondertussen waren alle juffen en meester ook gretig over de middag of in het vrij kwartier bezig met repeteren van datzelfde toneel dat we op vrijdag (vandaag) aan de kinderen brachten.

Niet alleen de juffen, ook de kinderen repeteerden deze week een kersttoneel dat we aan de andere vierde klas en enkele leerkrachten toonden. Er werd gekozen voor het traditioneel verhaal met Maria en Jozef, de herders , engelen, herbergieren, belleman,... Iedereen koos een rol waar hij of zij zich goed bij voelde en zo vormde het een mooi geheel. De andere klas had enkele stukjes voorbereid waarin duidelijk gemaakt werd hoe in andere landen Kerstmis gevierd wordt. Mooi, leuk en interessant.

De dag werd verder gezet met een gezellig kerstfeestje; een kerstverhaal , stemmige gitaarklanken en mooie dwarsfluitmuziek van klasgenootjes, zelfgemaakte kerstkaarten verdelen, een stukje cake en wat 'champagne' bij wat kerstwensen en enkele spelletjes waarbij de stoel opeens aan de bips van de juf bleef hangen...
Het was opeens weeral tijd om elkaar een goede vakantie te wensen en voor de kinderen van het koor: toi, toi, toi , met jullie optreden morgen. Kleed jullie maar goed. De juf komt supporteren en ...kiekjes nemen...
Kerstgroeten,
juf Els

vrijdag 11 december 2009

Proefjesweek !


Op maandag kwamen we in klas en zagen dat de Sint ons niet vergeten was. We kregen een wereldbol, goocheldoos, enkele handwerkdozen en een tafeltrainer. Dankjewel ,Sint !
Ondertussen staken we ook het 2de kaarsje van onze adventskrans aan en luisterden we naar het themaverhaal van Welzijnszorg. Ook wij stonden wat stil bij beroepen, armoede, respect,... Zo kwamen we via 'de lege stoel' iets meer te weten over de gevoelens van Lena, het meisje uit het verhaal.

Deze week maakten de leerlingen ook heel wat proeven, elk kreeg een apart plaatsje om rustig te kunnen werken. De rode balpen van de juf lag niet stil ,de meeste leerlingen hebben zich enorm ingezet; hopelijk zijn de resultaten zoals men verwacht. Na de proeven hebben de leerlingen als beloning wat mogen spelen met de gezelschapsspelletjes in verschillende groepen.

De sterke jongens hebben onze 'echte' kerstboom op een tafel gezet , de lichtjes en versiering maken hem prachtig. Met de kerststal erbij zorgt het voor gezelligheid in klas. Vandaag hebben we ook de klas wat herschikt zodat we volgende week voldoende ruimte hebben om passende kerstactiviteiten te beleven.
De kinderen van het koor zijn nu nog volop aan het repeteren voor hun kerstoptreden volgende week en voor de rest heeft de klas bergen huiswerk in het weekend ...namelijk VEEL SPELEN ! Geniet van jullie weekend !!
verbetergroeten,
juf Els

vrijdag 4 december 2009

Sint op school!


Maandag sloten we ons thema 'conflicten' af met een symbolisch gebaar; we maakten van citroenen lekkere limonade en toostten op goede oplossingen bij conflicten. Intussen beseffen we dat vooral veel goede wil van belang is om te kunnen bijleggen. Hopelijk passen we het nu ook wat meer toe in de praktijk.

De eerste dag van december was er controle van de fluojasjes door de oudervereniging en bijna iedereen was in orde. De octopus krijgt stilaan meer en meer kleur daardoor, want elke leerling die z'n fluojasje draagt ,kan bij controle een gekleurd bolletje kleven.

Ook Lijs was die dag jarig; dus samen zingen, wensen, een kaartje uit de doos laten plukken en getracteerd worden...
Op donderdag kwam de Sint met paard en kar. Uiteindelijk kreeg hij toch een passende staf en bezocht hij elke klas apart met wat lekkers . Onze staf staat nu in de klas , de Pieten hadden op woensdag al de versierde staffen met picknicken in de verkeerde klassen gezet,...dat was zoeken geblazen. De knutselwerkjes zijn ook af, wie weet , komt de Sint nog eens langs in onze klas op 6 december...
Volgende week staan de proefjes op het programma; goed uitgeslapen zijn is de boodschap.
Alvast veel succes allemaal !!!
Sinterklaasgroeten,
juf Els

vrijdag 27 november 2009

Voorleesweek

Maandag hebben we ons gedichtje 'Ik weet iets goeds van jou ' op deze weblog gezet. De zinnetjes komen van de leerlingen zelf en elk mocht zelf intikken op de computer wat over hem of haar geschreven werd. Het resultaat kan je hieronder bewonderen.
Tijdens de voorleesweek luisterden we ook naar het hele verhaal van 'Het hemelse trompetje'. Ook 'harry Potter' kwam weer ruim aan bod.

In 'muzisch taalgebruik' probeerden we een versje van stil naar luid en traag naar vlug expressief naar voren te brengen. Dat leverde enkele originele versies op we staken zo veel van elkaar op.Ook het naar voren brengen van een thema rond België was goed gelukt.
Juf Mieke komt vanaf nu elke donderdag in de klas. Samen met haar maakten de leerlingen al een staf voor de Sint en zijn we iets leuks aan het knutselen. Volgende week ...het resultaat.

In wero hebben we het over 'leren leren'. Daarin bespreken we het waarom, waar, hoe,... en hoopt de juf dat de leerlingen aan de vele tips iets hebben in deze herhalingentijd . Het is immers niet 'de lange tijd' aan lessen leren of huiswerk besteden dat telt, maar wel het aandachtig bezig zijn, zodat er nog tijd over is voor iets anders.
Deze week hadden we nog enkele toetsen (dagelijks werk) en zijn we gestart met ons herhalingenblad.Heel wat leerlingen zijn prima bezig en sommigen kunnen nog een tandje bijsteken...Nog een duwtje !!
Voorleesgroeten,
juf Els

maandag 23 november 2009

Ik weet iets goeds van jou !

Marie-Julie is een echte tennisheld.
ze slaat de balletjes ver op het veld.

Onze danseres die meedoet aan wedstrijden is Justien .
Van mij krijgt die leuke vriendin een tien.

Viktor kan heel grappig zijn .
met hem spelen is o zo fijn .

Gregory ziet graag z'n grote hond.
Hij wandelt er vaak mee rond.

Gratis lachten kan je bij celine.
ja ,het is een toffe trien.

Anke is in de v.k.s.j en een aangename meid .
Haar willen we nooit meer kwijt.

Wie turnt daar 'k weet niet hoe goe?
't is onze speelvogel Hanne De Boe.

Sharon is goed in overeenkomen .
Daarvan wil iederen ook wel dromen.

Wie speelt daar gitaar, 't is Bernard.
Hij maakt ook graag burenpraatjes en is een echte 'kastar'.

Axel speelt in het voetbal.
Hij schopt tegen de bal met een met een luide knal.

Met Mathias V. kan je veel spelletjes spelen .
Ja, met hem zal je je zeker niet vervelen.

Michelle staat voor iedereen paraat.
Je raakt met haar direct aan de praat.

Talitha zit nu ook in de V.K.S.J.
Ze speelt met ieder kind en doet goed mee.

Mathias L .is handig en maakt in 1-2-3 een buis.
Deze dappere vriend kan later helpen timmeren aan mijn huis.

Wie speelt daar op haar gitaar en verdient zeker een prijs?
Het is onze toffe klasgenoot Lijs.

Robbe is hip en sterk .
Van oefeningen maakt hij vliegensvlug werk.

Daar staat onze lieve Margo.
Ze tekent mooi en is in de chiro.

Emile kan goed op een bal sjotten.
In de k.S.A. wil hij veel ravotten.

Goed keeperen,dat is wat bij Robin past .
Ja,het is een vriendelijke gast.

Kenneth vangt graag een grote vis.
En als vriend is hij niet mis.

Met bastiaan en zijn hond spelen is leuk.
We lachen ons soms met hem een breuk.

Dit is onze toffe vierde klas.
Ja, ook Markske ,ons klasdier komt goed van pas.

Met de juffen er bij,
zijn we samen ook erg blij!!!

vrijdag 20 november 2009

Boek van de maand !


Vorige zondag kwamen toch nog 2 extra leerlingen naar de mis zodat er lezers genoeg waren en we toch nog een mooi groepje vormden. Het was een heel stemmige mooie viering, afgewisseld met leuke en passende liedjes. Dankjewel Anke, Emile, Lijs, Margo en Mathias L. dat jullie er waren.
We kozen in klas voor de eerste keer een boek van de maand. De winnaar is: 'Het geheim van Kerstmis' van Geronimo Stilton. Céline maakte er een mooie tekening bij.

Bij juf Melissa schreven we namengedichten en sommige rijmpjes waren leuk om lezen. We schreven ook een heus vervolgverhaal: 'het hemelse trompetje' . Hoe het in het écht verhaal afloopt horen de leerlingen volgende week.
Tijdens de godsdiensles probeerden we te achterhalen wat een conflict is, waar het zoal voorkomt en wat de oorzaak kan zijn. Via een rollenspel probeerden we te reageren en goede manieren te zoeken om een conflict op te lossen. Nu het nog toepassen bij speelplaatsconflicten...We doen ons best!

In wiskunde leerden we zelf diagrammen tekenen, hadden we het over de soorten hoeken en leerden over stambreuken en gelijknamige breuken. We zijn zelfs al gestart in ons C-boek.
De tijd vliegt, nog 2 weken en dan starten de proeven, we hebben dus nog een paar drukke weken voor de boeg. De leerlingen waren vandaag echter héél naarstig en dat stemt de juf natuurlijk tevreden. Als dat volgende week ook lukt zal er wat tijd vrijgemaakt kunnen worden om elke dag wat voor te lezen tijdens de voorleesweek. En nu flink wero leren in 't weekend hé?!
Tevreden groeten,
juf Els

vrijdag 13 november 2009

België


De maandag na de vakantie was er weer eentje jarig. Met ons lied, een drankje en hapje vierden we de verjaardag van Céline.
In de wiskundelessen hadden we het over patronen, spiegelingen, diagrammen,... De werkwoorden werden ook verder geoefend en we kennen nu al naast de noemvorm (infinitief) ook de stam en de tegenwoordige en verleden tijd.
In wero leerden we al heel wat bij over ons land en volgende week zoeken we nog verder op in onze atlas. Ondertussen werden ook groepjes gemaakt en mochten de leerlingen kiezen waarover ze iets zullen opzoeken (typisch Belgisch) . In klas wordt daar verder aan gewerkt, vanuit de documentatie die de kinderen meebrengen is het de bedoeling dat ze in een paar zinnetjes daarover aan de klas iets kunnen vertellen.
We leerden in de computerklas opzoeken en oefenden ook de werkwoorden, geldwaarden,...

Elke week is er op vrijdag ook hoekenwerk, met een doorschuifsysteem, zodat de leerlingen kennis maken met heel wat verschillende hoeken zoals timmerhoek,constructiehoek, krantenhoek,poëziehoek,...
Bij juf Nele werden de liedjes voor de mis geoefend , leuke meezingers, passend voor een viering met grootouders. Spijtig dat niet veel klasgenootjes aanwezig kunnen zijn zondag.
St.-Maartengroetjes,
juf Els

vrijdag 30 oktober 2009

Herfstvakantie in zicht !


Zondag waren heel wat leerlingen paraat tijdens de dapalo-herfstcross.Het was lastig ,maar iedereen zette zijn (of haar )beste beentje voor. Jammer dat Bastiaan juist nog zoek was (aan het opwarmen? ) tijdens het nemen van de groepsfoto. Dat probeerde de juf wat te herstellen door tijdens het lopen een foto te nemen, maar hij liep zo rap, dat hij ...bijna buiten beeld was. De dag erop was Bastiaan jarig en we smulden van een gezond mandarijntje en een heerlijk stukje cake waar hij zelf aan meegeholpen had.

We werkten ook ons eerste controledictee af , zo zien we eens waar we staan, als vele woordjes samenkomen. We zijn nu ondertussen ook gestart met de werkwoorden en daarom volgen er een paar weken geen extra woordpakketten. Na ons Mozesthema in godsdienst kwam Pater Damiaan aan bod en stonden we deze week stil rond 'Allerheiligen'.
De eerste zieken begonnen te vallen en eerst werd er eventjes gevreesd dat er heel wat zouden sneuvelen, maar vrijdag was weer iedereen paraat.
Elke vrijdag is er voorleesmoment uit 'Harry Potter en de steen der wijzen' ,het eerste boek van Harry Potter. Dat is een stevige kanjer, maar de leerlingen luisteren geboeid. Ondertussen weten we nu al dat Harry toegelaten is tot de tovenaarsschool 'Zweinstein' en infeite een echte tovenaar is.
Luisteren naar dit verhaal is telkens een mooie afsluit, voor we het weekend inzetten.

Nu volgt er een weekje vakantie, waar veel leerlingen eens deugd van zullen hebben . Sommige leerlingen keren maandag al eens terug voor de Halloween-koornamiddag .
Alvast een deugddoende vakantie allemaal,
Herfstgroeten,
juf Els

vrijdag 23 oktober 2009

De droomfabriek !


Viktor was maandag jarig, dus zingen en samen smullen...
Tijdens ons project van de droomfabriek zochten we op de computer op over West-Vlaanderen ,want dat was onze taak die we kregen van Doedel.We zochten op in de atlas, maakten slogans en knutselden een schild.


We leerden over natuurlijke,menselijke en materiële middelen die gebruikt worden om tot een product te komen en ontdekten dat ook West-Vlaanderen heel wat streekproducten heeft. Zo zochten we naar een 'goed' of 'dienst', typisch voor onze provincie en waarrond wij wel zouden kunnen verder 'ondernemen' in ons tweede deel van het project. We kwamen via de computer bij: sappen,...appelen,...provinciebossen ...en hadden opeens heel wat ideetjes om verder uit te werken.Vandaag namen we ook een kijkje in de andere klassen waarrond zij weze week werkten.Om 15.00 uur lieten we met heel de school per klas een ballon met onze 'droomonderneming' op. Omdat 1 weekje wat kort is , leren we volgende week nog verder over onze provincie.

Heel wat toetsen kwamen deze week ook aan bod, want volgende week krijgen de leerlingen een eerste rapport.
Vandaag waren ook heel wat leerlingen in uniform, want het was 'dag van de jeugdbeweging'.
Zondag zijn heel wat leerlingen ingeschreven voor de loopwedstrijd . We zijn goed bezig... Toi ,toi, toi, en...deelnemen is belangrijker dan winnen.
K.S.A.,V.K.S.J en Chirogroeten,
Juf Els

vrijdag 16 oktober 2009

Moorslede !


Maandag verkenden we te voet onze gemeente Moorslede . We kregen enkele foto's waardoor we extra goed moesten opletten langs de weg om ze terug te vinden. Ook enkele vraagjes onderweg zorgden dat we onze gemeente, de hoofdstraten, buurgemeenten ,...wat beter leerden kennen.Juf Melissa kwam die dag ook voor het eerst op luisterstage en af en toe komt ze de maandag eens om ook nu en dan zelf een lesje te geven.

Dinsdagnamiddag stond in het teken van stripverhalen. Walter Bruneel, een echte striptekenaar leerde ons in een workshop wat de knepen van het vak en dat vonden we reuzeleuk (ook de juf tekende gretig mee) Het thema van de happy days is dit jaar wel erg kindvriendelijk om mee te werken in klas.
In groepjes brachten we ook het gedicht 'Marc groet 's morgens de dingen ' en 'ons Markske' kan het wel niet zeggen, maar de juf denkt dat hij er erg van genoten heeft.

Vandaag was het de opening van ons schoolproject: de Droomfabriek. We maakten in een poppenkastspel kennis met Doedel en kregen voor de 4de klas 'de kaart van onze provincie'mee om rond te werken. Volgende week meer daarover... Manon, de zus van Mathias Verbeke uit onze klas kwam als 1 van de 5 winnaars uit de bus. Ze kreeg van de oudervereniging twee filmticketten omdat de affiche van de Happy Days goed zichtbaar aan het raam ging.
Je ziet, weeral een drukke week ... Volgende week komen enkele grotere toetsen aan bod, dus 's morgens fris uitgeslapen zijn is de boodschap.
En voor de papa's en mama's ; veel dansgenot op de happy days !!De juf nam zopas eens een kijkje in de Bunder en het is weer echt de moeite ,hoor !! De oudervereniging en helpers hebben weer heel veel moeite gedaan om er een prachtig creatief geheel van te maken.
Happy Days(strip)groetjes,
juf Els